Yine Patrik krizi

Güncelleme Tarihi:

Yine Patrik krizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Lozan Anlaşması'na göre Fener Rum Patriği olan Bartholomeos'u ‘‘Ekümenik (Evrensel) Konstantinopol Patriği’’ olarak Washington'a davet etmesi rahatsızlık yarattı. Bartholomeos'un 19 Ekim'de başlayacak ABD gezisi Fener Patriği'nin ‘‘Ekümenik’’ sıfatı kullanmasına karşı çıkan Ankara ile Washington arasında yeni bir patrikhane krizine yol açmasından endişe ediliyor.

Bartholomeos'un Washington'a yapacağı resmi ziyaretin programı Amerika Başpiskoposu Spyridon'un önceki gün düzenlediği bir basın toplantısıyla açıklandı. Ziyaret programında, Bartholomeos'un biyografisi ve dağıtılan tüm belgelerde, İstanbul yerine Konstantinopol adı kullanıldı.

‘‘Tüm dünyadaki Ortodoksların lideri’’ olarak 19 Ekim'de ABD'ye gidecek olan Bartholomeo, 22 Ekim'de Beyaz Saray'da Başkan Bill Clinton ve First Lady Hillary Clinton'la ayrı ayrı görüşecek.

Programa göre, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir de, 20 Ekim günü Bartholomeos'le özel bir görüşme yapacak, Patrik onuruna bir öğle yemeği ve resepsiyon düzenleyecek. Amerikalıların Ortodoks Hristiyanlığı'nı daha iyi tanıyabilmesi için yapılacağı belirtilen ziyaret sırasında Fener Patriği, Amerika Rum Başpiskoposluğu'nun 75'inci kuruluş yıldönümü kutlamalarında da ana Ortodoks Kilisesi'ni temsil edecek.

Fener Rum Patriği, Washington ziyaretinden sonra, Baltimore, New York, Boston, Atlanta, Chicago, Des Moines, Dallas, San Francisco, Los Angeles, Santa Barbara ve Pittsburgh'a gidecek. Rum Fener Patriği'nin ABD gezisi bir ay sürecek.

İlk defa olmuyor

Fener Patriği Bartholomeos'un selefi Dimitrios'un Temmuz 1990’da yaptığı ABD ziyareti iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı. Dimitrios'un ABD'de yaptığı açıklamaları Türk Dışişleri'nde sıkıntı yaratmıştı. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Patrik onuruna verdiği yemeğe mazaret bildirerek katılmamıştı. Mesut Yılmaz da eski Dışişleri Bakanı sıfatıyla ‘Eyüp Kaymakamı Fener Patriği’ni çağırarak izahat istemeli' diye açıklama yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!