Yılmaz'dan Pangalos'a protesto

Güncelleme Tarihi:

Yılmazdan Pangalosa protesto
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'la Yunan Başbakanı Kostas Simitis Akdeniz ve Ege'de devam eden tatbikatlarda her an bir kriz yaşanması baskısı altında dün akşam beklenen görüşmeyi yaptılar. Yılmaz'ın kesin tavrı üzerine Türkiye'ye küfreden Yunan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos'un katılmadığı zirve, iki liderin başbaşa görüşmesi şeklinde geçti. İki liderin Almanca anlaştığı bir saatlik zirvede Yılmaz, Simitis'i Türkiye'ye davet etti.

Yılmaz, bir süre önce Türkiye'ye ‘‘Hırsızlar, katiller ve tecavüzcülerle görüşmem’’ diyerek saldırıp küfreden Yunan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos'a karşı kesin tavır koydu ve görüşmeye katılmasına karşı çıktı. Yunan Başbakanı Kostas Simitis de zaten son derece gergin bir atmosferde yapılan zirveyi baştan tehlikeye sokmamak için Yılmaz'ın talebini kabul etti.

Başbakan Yılmaz Girit'e gelmeden önce, Pangalos'un karşılamaya katılmaması isteği çoktan Atina'ya iletilmişti. Bu nedenle Pangalos Girit'e gelen diğer Balkan liderlerini havaalanında bizzat karşılarken, Yılmaz'ı karşılamaya Ankara'da sempati toplayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yorgo Papandreu gitti.

Başbakan Yılmaz, Simitis'in önceki gece verdiği yemek sırasında Pangalos'u görmezden geldi ve elini sıkmayarak tavrını sürdürdü. Perde arkasında yaşanan bu mini kriz zirve kulislerinde en fazla tartışılan olay oldu. Pangalos da olaya ilişkin soruları duymazlıktan gelerek geçiştirdi.

Yılmaz-Simitis buluşması öncesinde tartışma yaratan bir başka gelişme de Ege ve Kıbrıs'ta devam eden askeri tatbikatlar oldu. Ancak saatler ilerledikçe iki tarafın da tatbikatlar nedeniyle havayı germekten kaçındığı gözlendi. Yunan Hükümet Sözcüsü Dimitris Reppas ilk gece bazı Türk uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal ettiğini söylemesine rağmen olayı fazla büyütmedi.

Yılmaz'la Simitis'in dün akşam 19.50 sularında Kapsis Oteli'nde gerçekleşen görüşmesine, Yılmaz şu dört öneriyle katıldı:

İlk öneri, 1988 tarihli Ege'de gerginliği azaltacak güven artırıcı önlemler paketinin genişletilmesi yolundaydı. Yılmaz bu çerçevede yaz aylarında Ege'deki askeri tatbikatların durdurulmasını önerdi.

Askeri uçakların silahsız uçması da öneriler arasında yer aldı.

Ege'de çatışmayı önleyecek bir mekanizma oluşturulması teklif edildi.

Yılmaz ayrıca sorunların çözümünde Demirel ile Simitis arasında imzalanan Madrid anlaşmasının zemin oluşturduğunu, bundan sonra doğrudan diyalogun başlaması gerektiğini söyledi. Yılmaz bu diyalogun bir süredir askıda olan Türk-Yunan akil adamlar komitesi düzeyinde başlatılabileceği gibi dışişleri müsteşarları düzeyinde de olabileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!