Yılın mümini mi

Güncelleme Tarihi:

Yılın mümini mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2008 00:00

Brezilya Milli Takımı’nın yıldızı Kaka, FIFA Yılın Futbolcusu ödülünü Evangelik bir kiliseye bağışlayınca ülke ikiye bölündü.

Bazı Brezilyalılar, dindarlığıyla övünen ünlü futbolcuyu, üyesi olduğu Apostolik Yeniden Doğuş Kilisesi’ne yaptığı bu jest için kutluyor. Kurucuları kara para aklama suçundan ABD’de hüküm giyen kiliseye şüpheyle yaklaşanlar da var.

İTALYAN futbol devi AC Milan’ın hücuma dönük ortasaha oyuncusu, "Kaka" lakaplı Ricardo Izecson dos Santos Leite, FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü, sergilenmek üzere, Brezilya’da devam ettiği kilisesine bağışlayınca tartışma başladı. Kaka, 2007’de aldığı dünyanın en prestijli futbol ödülünü, "Her zaferin arkasındaki sebep Tanrı’dır, bu yüzden bu ödülü sevinçle ona teslim ediyorum" diyerek tüm dikkatleri söz konusu evanjelik kiliseye çekti.

Ay başından beri Sao Paulo’daki Apostolik Yeniden Doğuş Kilisesi’nin girişinde sergilenen altın kaplama şilt, cemaatin yanı sıra, meraklı futbol taraftarlarını da kendisine çekiyor. 25 yaşındaki yıldız oyuncunun posterleri ve videoları eşliğinde sergilenen ödülün fotoğrafını çekmek için kuyruğa girenlerden bir Brezilyalı, "Ben kiliseye gelmem, ama Kaka’nın yaptığı bu jest çok anlamlı" diyor.

Brezilya’daki tüm Hıristiyan mabetlerinin çatı örgütü konumundaki CONIC’in başkan yardımcısı Rahip Gabriele Cipriani ise, "Kamuoyunu şoke eden şey, Kaka’nın ödülü bağışlaması değil. Bunu tam da söz konusu kilisenin fırtınanın ortasında bulunduğu bir dönemde yapması" dedi. Kaka’nın bazı hayranları da, din ve sporun yanyana getirilmesinden rahatsız. Ünlü futbolcuyu Sao Paulo’daki ilk maçlarından beri takip eden Brezilyalı avukat Gustavo D’Acol, Reuters’e yaptığı açıklamada, "Buna karşıyım çünkü futbol, siyasetten ve dinden ayrı tutulmalı" dedi.

’HZ. İSA’YA AİTİM’

18 yaşındayken havuzda geçirdiği kaza sonucu omuriliği zedelenen ve iyileşmesini "Tanrı’nın mucizesi" olarak gören Kaka, Yeniden Doğuş Kilisesi’ne devam etmeye başlamış ve hatta bir dönem vaiz olmayı düşünmüştü. Evlilik öncesi cinsel ilişkiyi reddeden, gol attıktan sonra formasını çıkarıp "Ben Hz. İsa’ya aitim" yazılı tişörtünü gösteren Kaka, Brezilya’da özellikle genç kızların ve "mazbut" ebeveynlerin gözdesi.

Futboldaki büyük başarısının ardından gelirini bu kiliseye aktarmaya başlayan Kaka, aralık ayında düzenlenen ve 5 bin kişinin katıldığı bir ayinde, teknik direktörlerin oylarıyla kazandığı 2007 Yılın Futbolcusu ödülünü kiliseye bağışladığını açıklamış, "Bu başarı, apostolik din kardeşlerimizin çalışmalarının sonucudur. Bu ödül, burada kalacak" demişti.

Tartışmaların merkezindeki Renascer Kilisesi

SAO Paulo’da 1986’da kurulan ve bugün tüm Brezilya’da 1500’ün üstünde, ABD’de ise yaklaşık 10 kiliseye sahip olan Igreja Renascer em Cristo’nun (Apostolik Yeniden Doğuş Kilisesi) kurucuları Estevam Hernandes ve Sonia Haddad Moraes Hernandes, geçen yıl ABD’ye kaçak olarak 56 bin dolar sokmak isterken Miami’de yakalanmış ve beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Brezilya savcılığı, bu ülkedeki ve ABD’deki malvarlıklarıyla emlak zengini olan çiftin, Kaka ile kişisel bağı bulunduğunu açıklamıştı. Geçen eylül ayından beri soruşturma Kaka ile hapisteki çiftin ilişkisine odaklanmış, kiliseye yüklü miktarda bağış yapan yıldız futbolcu da takibe alınmıştı.

Kaka’nın mezhep seçimi de tartışılıyor. Ünlü futbolcu, Protestanlığı doğurmuş Avrupa kaynaklı reform hareketlerine daha yakın olan ve Kutsal Kitap ile Hz. İsa’yı esas alıp üzerine sosyal yardımlaşmayı ekleyen evanjelizmin propagandasını yapıyor. Oysa Brezilya, dünyanın en "koyu" Katolik ülkelerinden biri olarak Hıristiyanlığın "Vatikan yorumu"na daha yakın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!