Yaşasın Silikon Vadisi

Güncelleme Tarihi:

Yaşasın Silikon Vadisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hollywood başkanlık kampanyasına küstü

ABD seçim kampanyalarında dananın kuyruğu yarın kopacak. California'da yapılacak ön seçimlerde Kasım ayında partileri hangi adayların temsil edeceği belli olacak. California aynı zamanda adayların bir numaralı para makinesı. Hollywood, yıllarca Demokrat Parti'yi besledi. Şimdi ise dünyanın bir numaralı kompüter merkezi Silikon Vadisi, adaylara para akıtıyor.

Loislaw.com araştırma şirketinden Mark Myers'e göre ‘Silikon Vadisi’nin büyüsü, birçok alanda Hollywood'un yerini aldı.' Şimdi ‘in’ olan Silikon Vadisi'nin milyonerleriyle takılıp, onların desteğini almak.

Beyaz Perde Aktörleri Derneği'nin eski Başkanı Richard Masur, ‘Aralarında Bill Clinton ve Al Gore’un da bulunduğu politikacılar, para sağlamak için Hollywood'a gelip gittiler. Ama Hollywood'la birlikte anılmak istemiyorlar' diyor.

Hollywood ve Silikon Vadisi'ne evsahipliği yapan California, herhalükarda adaylara para basıyor. Silikon Vadisi'nden siyasilere akan bağış, Hollywood'un neredeyse iki misli. Bir gözlemci, Clinton ve Gore'un okullarda yaşanan katliamlardan filmlerdeki şiddet unsurlarını sorumlu tutmasının Hollywood'u kızdırdığını söylüyor. Yorumcu, ‘Demokratların geleneksel destekçileri Hollywood’u günah keçisi olarak gösterdikleri için Clinton-Gore yönetimine gerçekten kızgınlar' diyor. Ancak Al Gore, yine de dev isimleri yanına almayı başardı. DreamWorks yapım şirketinin üç büyüğü Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg ve David Geffen, Al Gore'u destekliyor.

Kim daha şanslı yarın belli olacak

ABD'de başkanlık yarışının en önemli günlerinden biri yarın yaşanacak. 16 eyalette yapılacak önseçimler sonucunda ve ‘Süper Salı’ diye adlandırılan günde, büyük olasılıkla her iki partinin başkan adaylarının ‘kimler’ olacağı belirlenecek. Anketlerde Cumhuriyetçi Parti'de George Bush, Demokratlar da ise Al Gore önde gidiyor. Cumhuriyetçi Parti'nin 13 eyalette, Demokrat Parti'nin ise 15 eyalette önseçimi var. Önseçimlerin yapılacağı eyaletler arasında ‘kilit’ bölgeler olan California, New York, Ohio ve Missouri de bulunuyor. Süper Salı'dan zaferle çıkacak olan aday adayları, delege kazanma savaşında çok büyük bir avantaj sağlayacak. Cumhuriyetçi Parti'de Teksas Valisi George W.Bush, halen rakibi Senatör John McCain karşısında 104'e karşı 208 delegeyle önde gidiyor. Demokrat Parti'de ise Başkan Yardımcısı Al Gore ile eski Senatör Bill Bradley arasında mücadele yaşanıyor.

California ATM makinesi gibi

ABD Başkanlığı için yarışan adaylar en fazla maddi desteği Hollywood ve Silikon Vadisi'ne evsahipliği yapan California eyaletinden buluyor. Bu nedenle de ‘‘Altın eyalet’’ lakaplı California için ‘‘Başkanlık seçimlerinin otomatik para çekme makinesi’’ yakıştırması da yapılıyor. Hollywood yıllarca siyasi partilerin altın madeni oldu. Ünlülerin, partiler için verdiği bağış yemekleri sayesinde, hem Demokrat, hem de Cumhuriyetçi Parti'ye büyük gelir elde ettiler. Silikon Vadisi'nin adaylara yaptığı bağış Hollywood'u ikiye katladı. California'nın adaylara maddi desteği şöyle gerçekleşti.

George Bush (Cumhuriyetçi P.) 7 milyon dolar

Bill Bradley (Demokrat P.) 4.28 milyon dolar

Al Gore (Demokrat P.) 3.88 milyon dolar

John McCain (Cumhuriyetçi P.) 1.21 milyon dolar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!