Yasak depremi

Güncelleme Tarihi:

Yasak depremi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2017 22:37

ABD Başkanı Trump’ın uygulamaya koyduğu giriş yasağı ile ilgili federal bir mahkeme, Green Card vizeli ve göç başvurusu onaylanmış olanların sınır dışı edilemeyeceğine karar verdi. Ancak bu, kararnamenin iptali anlamına da gelmiyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, 100 ila 200 kişinin havalimanlarında gözaltına alındığını bildirdi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı da sınır kapılarında 109 kişinin girişine izin verilmediğini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, göçmenlere ve 7 Müslüman ülkeye (Irak, Suriye, İran, Sudan, Yemen, Libya ve Somali) cuma günü getirdiği ABD’ye giriş yasağının halihazırda ABD’ye giriş iznine sahip kişileri de kapsamasına yargıdan fren geldi. New York Bölge Hakimi Ann Donnelly, ABD’ye giriş vizeleri olduğu halde sınır kapısında gözaltına alınan iki Iraklıyla ilgili olarak Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin başvurusunu değerlendirdi. Önceki gün alınan mahkeme kararında Green Card (Yeşil Kart) sahiplerinin, giriş onayı almış göçmenlerin ve geçerli vizelerle ABD’ye ulaşmış ya da uçak yolculuğunda aktarma yapmak için bekleyen kişilerin sınır dışı edilemeyeceği ifade edildi. Ancak kararda bu şahısların ülkeye alınmasına dair de bir ifade yok.

İKİNCİ DURUŞMA

Haberin Devamı

Şubat ayının sonunda ikinci bir duruşma olacak. O döneme kadar havalimanında durdurulan kişilerin serbest bırakılabileceği gibi gözaltında da tutulabileceği belirtiliyor. Öte yandan, mahkeme, sadece halihazırda yeşil kartlıların, geçerli vizesi olanların ve onaylanmış göçmenlik başvurusu sahiplerinin ülkelerine geri gönderilmesini durduruyor. Ancak Trump’ın tüm göçmenlere en az 4 ay, 7 Müslüman ülkeye de 3 ay boyunca getirdiği giriş yasağını kaldırmıyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), 100 ila 200 kişinin havalimanlarında gözaltına alındığını tahmin ediyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı da sınır kapılarında 109 kişinin girişine izin verilmediğini, 173 kişinin de ABD’ye gelecek uçaklara binmeden durdurulduğunu açıkladı. Ancak bakanlık, sınır kapılarında durdurulanlardan kaçının ülkelerine geri gönderildiğini veya gözaltına alındığını açıklamadı. Yasak, Yeşil Kartlıları da içermesine rağmen şimdiye kadar yeşil kart sahibi olup ABD’ye girişi engellenen biri olmadığı açıklandı. Virginia’daki bir başka federal mahkeme, Washington Dulles Havalimanı’nda gözaltına alınan Yeşil Kart sahibi kişilerin, sınır dışı edilmesini 7 gün boyunca durduran bir karar aldı.

Yasak depremi

Haberin Devamı

New York’ta Demokrat Partili Kongre Üyeleri ve aktivist grupların öncülüğünde, 300 kadar eylemci, JFK Havalimanı’nın 4 Numaralı Terminal’inde yasağı protesto etti.

İRANLI ÇİFTE DESTEK

25 yaşındaki Pegah Rahmani, Washington DC’deki Dulles Havalimanı’nda yeşil kart sahibi İran vatandaşı dedesi ve büyükannesinin birkaç saat boyunca bekletildiğini ifade etti. Dedesinin 88 yaşında ve kısmen kör olduğunu söyleyen Rahmani, 83 yaşındaki büyükannesinin de yakın zaman önce felç geçirdiğini anlattı. Yaşlı çift, serbest bırakılırken, havalimanında Trump’ın kararlarını protesto etmek için gelenler destek gösterileri yaptı. ‘Satıcı’ filmiyle En İyi Yabancı Film Oscarı’na aday gösterilen İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin de 26 Şubat’ta gerçekleşecek Oscar törenine katılamayacağı bildirildi. 

Haberin Devamı

ÇİFTE VATANDAŞLAR

Trump’ın imzaladığı kararnameye göre çifte vatandaşlık sahibi olan kişiler eğer yasaklı ülkelerin birinin vatandaşlığına sahipse onlar da ülkeye alınmayacak. Bu durumda hem İngiltere hem İran vatandaşlığına sahip biri ABD’ye alınmıyor. Ancak Kanadalılar bu uygulamadan muaf tutuldu. Yasak getirilen ülkelerden birinin de vatandaşlığına sahip olan Kanadalılar için normal prosedür işleyecek. 

Yasak depremi

TRUMP: UYGULAMA ÇOK KATI OLACAK

Mahkeme kararı öncesi Oval Ofis’te gazetecilere konuşan ABD Başkanı Donald Trump ise giriş yasağı uygulamasıyla ilgili olarak, “Bu bir Müslüman yasağı değil. Çok güzel işliyor. Havalimanlarında görüyorsunuz. Çok, çok katı bir yasak uygulayacağız ve aşırı derecede güvenlik incelemesi yapacağız. Bunu bu ülkede uzun yıllardır yapıyor olmalıydık” dedi. Karar sonrası ise New York Brooklyn’deki mahkeme salonunun önünde toplanan kişiler, sevinç gösterileri yaptı. Gözaltında tutulan Iraklıların serbest bırakılması için önceki gece JFK Havalimanı önünde gösteri yapan eylemciler de “Onları içeri alın” diye sloganlar attı. ACLU da kararın ardından Twitter hesabından “Zafer. ACLU, Trump’ın anayasaya aykırı Müslüman yasağını bloke etti” diye Tweet attı. Mahkeme, ABD hükümetinin kararnamenin uygulamaya geçmesinden itibaren havalimanlarında gözaltına alınanların tam listesini yayınlamasını da istedi. Bu arada, JFK Havalimanı’nda cuma gecesi gözaltına alınan Hamid Halid Derviş ve Haydar Samir Abdülhalik Elşavi adlı Iraklıların serbest bırakıldığı haberi geldi.

Haberin Devamı

Yasak depremi

 ATATÜRK HAVALİMANI’NDA ABD’YE UÇUŞ ENGELİ

ABD Başkanı Trump’ın, bazı ülke vatandaşları için getirdiği giriş yasağı nedeniyle İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da uçağa alınmayan yolcular oldu. Suriyeli Nail Zaion, tarifeli seferle Los Angeles’a gitmek üzere önceki gün öğle saatlerinde havalimanına geldiğini belirterek, “ABD’ye gidebilmek için gerekli evrakları tamamlayarak, vizemi aldım. Suriye pasaportum var. Buraya geldim, gerekli evraklarımı gösterdim. Bütün sorumluluklarımı yaptım. Bana vizemin iptal olduğu söylediler. Tekrar konsolosluğa gitmemi önerdiler. Karım ve  çocuğum iki yıldır orada yaşıyor. Bu ayın 27’sinde vizemi aldım. Trump’ın kararı ile aynı gün. Vizemi aldım ve biletimi aldım. Ancak iptal olduğu söylendi” dedi. Kapıdan çevrilen bir Iraklı’nın Yeşil Kartı vardı.            

 DHA

Haberin Devamı

Yasak depremi
 KILIÇDAROĞLU’NDAN TRUMP’A TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD sınırlarını bazı Müslüman ülke vatandaşlarına kapatmasına sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu Twitter mesajında, Trump’a, “Bir ülkeyi ve vatandaşlarını toptancı bir anlayışla terör şüphelisi olarak görmek çağ dışıdır” derken, New York Federal Mahkemesi’nin kararnameyi askıya alan kararından memnuniyet duyduğunu ifade etti.  

ANKARA

‘KANADA’YA HOŞ GELDİNİZ’

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Twitter üzerinden “Kanada’ya hoş geldiniz” (#WelcomeToCanada) etiketiyle “Zulüm, savaş ve terörden kaçanları, inançları ne olursa olsun Kanadalılar sizi memnuniyetle karşılayacaktır” şeklinde paylaşımda bulundu.  

Yasak depremi

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!