Suriye'de yardım konvoyları vuruldu

Güncelleme Tarihi:

Suriyede yardım konvoyları vuruldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 22:57

Suriye'de ateşkesin ardından Halep'e gönderilmek üzere bekleyen yardım konvoyları, "rejim veya Rusya'ya ait savaş uçakları tarafından" vuruldu.

Haberin Devamı

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye Arap Kızılayı ve BM'ye ait 31 TIR'dan 18'inin hedef alındığını belirtti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ateşkes aracılığıyla kuşatma altındaki Halep'e insani yardım götürmek üzere yola çıkan yardım konvoyunun, Halep'in batısında Suriye veya Rusya savaş uçakları tarafından vurulduğunu bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda 12 yardım görevlisi ve şoförün hayatını kaybettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler pazartesi günü 78 bin kişiye yetecek buğday ve sağlık malzemelerinin Urum el Kubra kasabasındaki yardım merkezine teslim edileceğini duyurmuştu.

Suriyede yardım konvoyları vuruldu

Haberin Devamı

BM: KASITLI İSE SAVAŞ SUÇU

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Halep'e bağlı Urum el Kubra bölgesinde BM ve Suriye Kızılayı'na ait insani yardım konvoyuna yönelik saldırı nedeniyle dehşete düştüğünü belirterek, "Bu çirkin saldırı kasıtlı ise savaş suçudur" dedi.

O'Brien, yaptığı açıklamada, Urum el Kubra bölgesindeki insani yardım konvoyuna yönelik saldırıya tepki gösterdi. İlk belirlemelere göre bu "korkunç saldırıda" çok sayıda kişinin öldüğünü ve ciddi şekilde yaralandığını belirten O'Brien, Suriye Kızılayı'na ait bir depo ve sağlık merkezinin de vurulduğunu aktardı.

"Halep'in kuzeybatısındaki Urum el Kubra bölgesinde insani yardım konvoyuna düzenlenen hava saldırısından tiksindim ve dehşete düştüm" ifadesini kullanan O'Brien, saldırıyı mümkün olan en şiddetli şekilde kınadığını kaydetti.

KONVOYA AİT BİLGİLER İLETİLMİŞTİ

O'Brien, 78 bin kişiye insani yardım götürecek konvoya ait bilgilerin daha önce bütün taraflara net bir şekilde gönderildiği bilgisini verdi. Yardıma muhtaç insanlara cesurca ve özveriyle ulaşmaya çalışan görevlilere saldırmanın asla kabul edilemeyeceğini ve maruz görülemeyeceğini vurgulayan O'Brien, "Bu çirkin saldırı kasıtlı ise savaş suçudur" diye konuştu.

Haberin Devamı

O'Brien, saldırıyla ilgili tarafsız ve bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

ABD DE TEPKİ GÖSTERDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'nin Halep kentinde insani yardım konvoyunun vurulmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.               Kirby, Washington yönetiminin insani yardım konvoyunun vurulmasına "sert tepki" gösterdiğini ifade ederek, "ABD, bugün Halep yakınlarında bir insani yardım konvoyunun bombalandığı yönündeki haberlerden dolayı öfkelidir" ifadesini kullandı.

Moskova'yı bir haftadan fazla süredir insani yardımların yerlerine ulaştırılması konusunda üzerine düşeni yapmaya davet ettiklerini hatırlatan Kirby, "Aynı şekilde bir haftadan fazla bir süredir Suriye rejimi, Birleşmiş Milletler (BM) konvoylarının söz konusu yerlere ulaşımını engellemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Kirby, konvoyun gideceği yerin Suriye rejimi ve Rusya tarafından bilindiğini savunarak, buna rağmen Suriyelilere yardım götüren görevlilerin öldürüldüğünü ifade etti.

Bu konuyu doğrudan Rusya ile görüşeceklerini aktaran Kirby, "Çatışmaların durdurulması anlaşmasının çok kötü bir şekilde ihlali sonrasında Rusya ile gelecekteki muhtemel iş birliğimizi yeniden değerlendireceğiz" ifadesine yer verdi.

“HER HALÜKÂRDA RUSYA BU İŞTE SORUMLUDUR”

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Washington'da görev yapan gazetecilerin sorularına telekonferans yoluyla yanıt veren iki üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de Sözcü Kirby'nin değindiği konularda Rusya ile ilgili sert ifadeler kullandı.

Haberin Devamı

Öncelikle yardım konvoyunda hayatını kaybeden görevlilere başsağlığı dileyen yetkililerden biri, saldırıyı düzenleme ihtimali olan iki unsurun olduğuna dikkat çekerek, "Her halükarda Rusya bu işten sorumludur ve bu saldırının nasıl meydana geldiğiyle ilgili hangi bilgiye ulaşırsak bunları dile getireceğiz" dedi.

Aynı yetkili, Suriye'de barış ihtimalinin mümkün olup olmaması noktasında Rusya'nın ciddiyetini göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, ateşkes anlaşması sürecine bağlılık göstermenin Rusya'nın yükümlülüğünde bulunduğunu belirtti.

Suriye'de ateşkesin "kurtarılıp kurtarılamayacağını bilmediklerini" kaydeden diğer yetkili ise "Suriye halkının ayrım gözetmeksizin bombalanmadığı bir gün, onlar için güzel bir gün olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Bu yetkili, mevcut şartlar altında Rusya ile "Ortak Uygulama Merkezi" gibi bir fikrin hayata geçmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.      

Suriye'de Kurban Bayramı vesilesiyle ABD ve Rusya arasında varılan anlaşma gereği yürürlüğe giren ateşkes dokuz gün sürdü, 18 Eylül'de sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!