Yalancı bakana 18 ay hapis

Güncelleme Tarihi:

Yalancı bakana 18 ay hapis
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin gelecekteki başbakanı gözüyle bakılan muhafazar eski Hazine Bakanı Jonathan Aitken'in tek bir yalanı hem siyasi, hem de özel hayatını mahvetti.

Bir fatura konusunda mahkemeye yalan söylediği için bakanlıktan oldu, karısı tarafından terk edildi, iflas etti ve son olarak da 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Jonathan Aitken. Bir zamanlar ona İngiltere'nin gelecekteki başbakanı gözüyle bakılıyordu. 1993 yılında Paris'in Ritz Oteli'nde silah satışı için Suudiler'le buluştu. Otelin faturasını Suudiler’e ödetti. Gazeteler yazınca, inkar etti. Üstelik ‘iftira’ diyerek dava açtı. Yalan söylediği ortaya çıktı. Önce koltuğunu kaybetti, sonra evliliği bitti. Derken iflasını açıkladı. Önceki günkü dava ise Aitken'in siyasi hayatına son darbeyi vurdu. 56 yaşındaki muhafazakar politikacı, yeminli ifadede yalan söylemek ve adaleti yanıltmak suçlarından 18 ay cezaya çarptırıldı ve hapise girdi.

Fahişe ayarladı iddiası

Skandal 1994 yılının Mayıs ayında İngiliz The Guardian gazetesi ile Granada Televizyonu'nun haberiyle patlak verdi. İddiaya göre, dönemin Savunma Harcamalarından Sorumlu Bakanı olan Jonathan Aitken, silah satışı için gizlice Paris'in Ritz Oteli'nde buluştuğu Suudi işadamlarına fahişe ayarladı ve, kendi otel parasını da Suudilere ödetti. Haberin İngiliz siyaset sahnesinde estirdiği fırtına Aitken'in Hazine Bakanı olarak atanmasını engellemedi. Aitken, ‘Savaşmaya hazırım’ diyerek Guardian ve televizyon kanalı hakkında iftira davası açtı. Ancak bir süre sonra ‘kendini aklamaya daha fazla zaman ayırabilmek için’ Hazine Bakanlığı'ndan istifa etti.

KIZI YALANCI ŞAHİT

Aitken, Ritz Otelinin faturasını o dönemde Paris'te olan karısı Lolicia'nın ödedidiğini savundu. Mahkemeye de o zaman 17 yaşındaki kızı Victoria'nın ‘Ben de annemle Paris’teydim' diye imzalı yazısını kanıt olarak sundu.

DAVAYI KENDİSİ AÇTI

British Airways Havayolları'nın kayıtlarında yapılan inceleme sonucunda Lolicia Aitken'in o günlerde hiç Paris'e uğramadığı ortaya çıktı. Suudiler'e fahişe ayarladığı yolundaki iddiaları yalanlamak için iftira davası açmış olan muhafazakar politikacı, böylece kendi kendisinin ipini çekmiş oldu. İftira davası düştü ve Aitken, gazetelerin mahkeme masraflarını ödemeye mahkum edildi.

Jonathan Aitken'in yıldızı hızla sönmeye başladı. Davanın hemen akabinde Lolicia, Aitken'den boşandı ve yurtdışına gitti. Aitken hakkında yeminli iken yalan söylemek ve adaleti yanıltmak suçlamasıyla dava açıldı.

MAHKEME MASRAFI BATIRDI

The Guardian ve Granada Televizyonları'nın 2 milyon sterlinlik (1.32 trilyon) mahkeme masraflarını ödeyemeyen Aitken iflasını açıkladı. Ve önceki gün de mahkemede suçunu kabul etti ve yeminli ifade verirken yalan söylemek ve adaleti yanıltmak suçlarından 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski Hazine Bakanı, dün cezasını çekmek üzere sıkı koruma altında Belmarsh Hapishanesi'ne girdi.

Clinton hálá Başkan

Karara tepki gösteren Victoria Aitken babasını aynı iddia ile suçlanan ve aklanan ABD Başkanı ile karşılaştırdı ve ‘Bakın Bill Clinton’a, o da yalan söyledi, ama hálá ABD Başkanı' dedi.

Kelepçeli Bakan

Aitken 18 aylık hapis cezasının dokuz ayını parmaklıklar ardında geçirecek. Geriye kalan dokuz ay ise dışarıda gözetim altında tutulacak. Önceki gece Londra'nın Belmarsh Cezaevi'ne konulan Aitken yaklaşık bir ay burada kalacak. Çok tehlikeli suçlular için maksimum güvenlik sistemi bulunan Belmarsh'ta bir ay kaldıktan sonra Sussex'teki Ford açık cezaevine gönderilecek.

TECAVÜZCÜLERLE GİTTİ

Elleri arkasından kelepçelenen Aitken'i cezaevine götüren araçta altı katil zanlısı, silahlı soygundan sanık beş kişi ve iki de tecavüz zanlısı bulunuyordu.

UYUŞTURUCU KONTROLÜ

Belmarsh'ta tepeden tırnağa aramadan geçirilip, uyuşturucu kontrolüne tabi tutulan ve hükümlü numarası verilen Aitken Ford Cezaevi'ne geçtikten sonra rahata kavuşacak.

MAHKUM HİZMETKARLAR

Tehlikesiz suçluların bulunduğu ‘D’ kategorisindeki bir cezaevi olan Ford'da spor salonları, kriket, tenis ve mini golf sahaları, bowling ve cimnastik salonu, TV odaları mevcut. Buradaki hükümlüler geceleri de cezaevi içinde serbest gezebiliyor, kilit altında tutulmuyor. Ayrıca bu cezaevinde öteden beri devam eden bir ‘hizmet’ geleneği var. Yoksul hükümlüler, para karşılığında zenginlerin işlerini görüyor. Haftada 15 pound karşılığında diğer mahkumların ütü ve temizlik gibi işlerini yapıyorlar. Bazı hükümlüler hafta sonu evci çıkabiliyor. Hatta bu yıl başlarında cezaevi doktorunun evci çıkan hükümlülere Viagra reçetesi yazdığı ortaya çıkınca büyük gürültü kopmuştu.

Süreyya Kaşıkçı'dan gayri meşru kız

JONATHAN Aitken'in hayat hikayesinin en ilginç ayrıntılarından biri de Süreyya Kaşıkçı'yla ilişkisi. Suudi silah tüccarı Adnan Kaşıkçı'nın ikinci karısı olan Süreyya'nın Aitken'den gayri meşru bir kızı var; adı Petrina Kaşıkçı. Önceki günkü duruşmayı Aitken'in 18 yaşındaki ikiz kızları Victoria ve Alexandra ile izleyen Petrina da üvey kardeşleriyle aynı yaşta.

Aitken'in bir zamanlar jet sosyetenin en güzel kadınlarından olan Süreyya'yla ilişkisi 1970'lerin sonlarında başlıyor. Ancak Aitken, 1979 yılında Lolicia ile evleniyor ve 1980'de Süreyya'yı bırakıyor. Bu sırada hamile olan Süreyya, durumunu Aitken'den gizliyor ve kızını doğuyor.

KARDEŞLERİNE RASTLADI

Ve gerçek 17 yıl sonra ortaya çıkıyor. Petrina bir doğumgünü partisinde Aitken'in ikiz kızlarıyla tanışıp dostluk kuruyor. Bu dostluk gerçekleri de gün ışığına çıkarıyor ve geçen Noel'de Petrina'nın Aitken'in gayri meşru kızı olduğu resmen ilan ediliyor.

Aitken'in hapiste olduğu süre içinde ailenin parasını idare etmek üzere bir vekil tayin edildi. Bu vekilin idare edeceği fondan ikizler ve Aitken'in 16 yaşındaki oğlu William'la birlikte Petrina'nın da yararlanacağı açıklandı.

Annesi, yazlığına fıskıye almak için oğlunun hikayesini sattı

JONATHAN Aitken'in 88 yaşındaki annesi Lady Aitken, oğlunun yargılanması sırasında aile içinde yaşananları The Mail on Sunday gazetesine sattı. Gizli tutulan büyük bir meblağ alan Lady Aitken, bu parayla İspanya'nın İbiza adasındaki yazlık evinin bahçesine fıskıye alacağını söyledi.

Olayların bu şekilde gelişmesine çok üzüldüğünü ancak büyük para teklif edildiğini belirten lady şu sözleriyle tipik bir İngiliz hanımefendisi olduğunu kanıtladı: ‘Bu parayla İbiza’daki evime sulama fıskıyesi alınacak. Çiçekler sıcaktan ölüyordu. Çok acil yardıma ihtiyaçları var. Geçen hafta boyunca zavallı çiçekleri düşündüm' dedi.

Lady Aitken, oğlunun son derece onurlu, cömert ve sevgi dolu bir insan olduğunu belirttti. Jonathan Aitken, İngiliz üst tabakasına mensup bütün erkek çocukları gibi Eton Koleji ve Oxford Üniversitesi'nden mezun. Babası ise Muhafazakar Parti'nin eski milletvekillerinden Sir William Aitken.

Thatcher'ın kızıyla çıktı

Eski Başbakan Margaret Thatcher, Aitken'in, kızı Carol’la evlenmesini istiyordu. Thatcher, kızıyla flört ederken bir yandan Süreyya Kaşıkçı ile birlikte olan, derken üçüncü bir kadınla evlenmek için kızını yüzüstü bırakan Aitken’i asla affetmedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!