Washington'dan ‘idam etmeyeceğim’ güvencesi

Güncelleme Tarihi:

Washingtondan ‘idam etmeyeceğim’ güvencesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan elçiliklerini yapılan bombalı saldırılardan aranan Memduh Mahmut Selim'in iadesi için Almanya'ya sanığı ‘idam etmeyeceği’ konusunda güvence verdiği ortaya çıktı. 224 kişinin öldüğü saldırılardan sorumlu tutulan Selim, ABD'de en çok müebbet hapis istemiyle yargılanabilecek.

Geçen eylül ayında Almanya'da yakalan Selim, geçen pazar günü Münih'te ABD'li yetkililere teslim edildi. Önceki gün New York'ta yargıç önüne çıkarılan Sudan doğumlu ve Irak pasaportlu Memduh Mahmut Selim, New York'ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Selim'in yargılanması 8 Ocak'ta başlayacak.

Memduh Mahmut Selim, o tarihe kadar güvenlik önlemlerinin en sıkı olduğu hapishanelerden birinde muhafaza edilecek. 40 yaşındaki sanığın, geçen yaz Kenya ve Tanzanya'daki ABD Büyükelçiliklerine düzenlenen ve toplam 224 kişinin öldüğü saldırılarda gruba liderlik yaptığı öne sürülüyor.

Afrika'daki saldırılardan sonra ele geçen 4 sanık, daha önce ABD'ye getirilerek cezaevine konmuşlardı. Amerikalı savcılar ise bu sanıklardan ikisi hakkında idam cezası istenebileceğini belirtmişlerdi. Alman yasaları bir sanığın idam cezasının yürürlükte olduğu başka bir ülkeye iade edilmesini yasaklıyor. Bavyera Başsavcılığı'nın Hürriyet'e yaptığı açıklamaya göre, bu nedenle ABD, Bonn Büyükelçiliği aracılığıyla Selim'in idam cezasıyla yargılanmayacağı konusunda hem yazılı, hem de sözlü güvence verdi.

Haklarında idam cezası istenmesi gündemde olan saldırganlara göre saldırılarda daha kilit bir rol üstlenen Memduh Mahmut Selim'in hakkında bu durumda en çok afsız müebbet hapis cezası talep edilebilecek. Afganistan'da üstlenen Suudi terörist Usema bin Ladin'in mali işlerini idare ettiği, grubun silah ve nükleer madde satın alma çabalarında aracılık üstlendiği iddia edilen Selim, ayrıca ABD'lilere düzenlenen saldırıları planlamak ve kitle imha silahı kullanmakla suçlanıyor.

Usema Bin Ladin'in yardımcılarından Memduh Mahmut Selim, Washington'un idam edilmeyeceği güvencesi vermesi üzerine Almanya tarafından ABD'ye iade edildi. Selim, 224 kişinin öldüğü saldırılardan sorumlu tutuluyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!