Wal-Mart’ın veliahtı uçak kazasında öldü

Güncelleme Tarihi:

Wal-Mart’ın veliahtı uçak kazasında öldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2005 02:03

Dünyanın en büyük perakende zinciri olan Wal-Mart’ın kurucusu Sam Walton’ın oğlu ve şirketin yönetim kurulu üyesi John Walton, önceki gün kendi kullandığı 180-225 kilo ağırlığında ultra light ev yapımı uçağın yere çakılması sonucu öldü. Walton, daha önceki bir uçak kazasından eşi,oğlu, annesi, iki erkek ve bir kız kardeşi ile birlikte kurtulmayı başarmıştı.

UÇAK kazası, John Walton’ın evinin bulunduğu Wyoming yakınlarında meydana geldi. Walton’ın ev yapımı özel uçağı, Grand Teton Ulusal Parkı’ndaki Jackson Hole Havalaanı’ndan kalktıktan kısa bir süre sonra düştü.

Vietnam’da pilot olarak görev yapan ve başarılarından dolayı ‘Gümüş Yıldız’ kazanan John Walton’ın deneyimli bir pilot olduğuna dikkat çekiliyor, bu nedenle uçağın teknik bir arızadan dolayı düşmüş olabileceği düşünülüyor.

Wal-Mart’ın aynı zamanda strateji planlama ve finans komitesinden sorumlu olan 58 yaşındaki Walton, 18.2 milyar dolarlık servetiyle Forbes dergisinde yayınlanan dünyanın en zenginleri listesinin 11’inci sırasında yer alıyordu. Kendisi ve ailesi Wal-Mart şirketlerinin yüzde 40’ına sahipti. Yaklaşık 12 milyon hissesiyle John Qalton, Wal-Mart’ın büyük hissedarlarındandı.

Hayatı boyunca, birçok farklı iş sahasında faaliyet gösteren Walton, 70’li yıllarda ilaçlama, 80 ve 90’lı yıllardaysa tekne üretiminde adını duyurdu. 1983’ten 1994 yılına kadar da Corsair Marine adlı firmanın yöneticisi oldu. 1992’den beri Wall-Mart mağazalar zincirinin yönetim kurulu üyezi olan Walton başarılı işadamlığının yanı sıra yoksul çocuklara verdiği burslarla da tanınıyordu.

285 milyar dolar cirolu ABD devi

Dünyanın en büyük perakendecisi konumundaki Wal Mart’ın geçen yılki cirosu 285 milyar dolar oldu. 1962’de Sam Walton tarafından Arkansas’ta kurulan şirketin 2012 hedefi 1 trilyon, 2020’de 3,2 trilyon dolar ciro yapmak. Way Mart 1997’de 105 milyar dolar ciro yapmıştı. Şirketin temel sloganı ‘Always low Prices’ (Daima düşük fiyatlar) olarak yerleşti ve girdiği tüm pazarlarda bu konudaki rekabet gücüyle pazar payını hızla artırmayı başardı. Wal Mart 1992’de Puerto Rico’ya yatırım yaparak yurtdışına ilk adımını attı. 1996’da da Çin pazarına girdi. Son 10 yılda Amerika’da Walmart’ın rekabeti nedeniyle 25 süper market zincirinin kapandığı ileri sürülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!