Viyana açılımı

Güncelleme Tarihi:

Viyana açılımı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2010 00:00

Sanat yaşamını yurtdışında sürdüren türkücü ve halk ozanı Şivan Perver, Viyana’daki ünlü Konzerthaus’da önceki gece konser verdi.

Haberin Devamı

Konserin açılışını yapan Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ve Türkiye’den gelen eski ve yeni milletvekilleriyle bir araya geldi. Konseri şeref locasından birlikte izleyen siyasilerin resepsiyon sırasında ve arada Irak’taki gelişmeler ile Türkiye’deki açılım hakkında görüş alışverişinde bulundukları öğrenildi. Fischer, konserin açılışında yaptığı konuşmada, “30 yıl uğraşmama rağmen bu sorunun hâlâ çözümlenememiş olmasından büyük üzüntü duyuyorum. Kürtlerin de ana dillerini özgürce konuşacakları, kültürlerini yaşatabilecekleri bir vatanları olmasını diliyorum” dedi. Kürtçe türkülerini Ensemble Wien Klang Orkestrası’nın eşliğinde okuyan Şivan Perver ise şunları söyledi: “Bu konserimin demokratik açılıma bir katkısı olur umarım. Şu anki Türkiye’nin beni kaldırması mümkün değil. Ben de zor bir insanım. Gerçeklerimden hiç bir zaman geri kalmam. Ben Türk ve Kürt halkını seviyorum ve birbirini incitmesini istemiyorum. Her iki toplumun refahı için PKK’ya da sorumluluk düşüyor.” Perver, “Lo Mamo” (Hey Amca) türküsünü anlatırken “Allah’ım bizi baskılardan kurtar” diyerek ezan okudu.
Fırat: Dönebilir
AK Parti milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ise Şivan Perver’in Türkiye’de başlatılan açılım sürecine bir sanatçı olarak katkısı olacağına inandığını belirterek, “Yurtdışında Türkiye’ye gelmeyi bekleyen sadece Şivan değil, onbinlerce kişinin bulunduğunu” kaydetti. Kapatılan DTP’nin eşbaşkanı Ahmet Türk de şu ifadeleri kullandı: “Biz Viyana’ya kadar sadece bir türkü dinlemeye gelmedik. Kürt halkının taleplerini, acılarını, umutlarını sesiyle dile getiren bir sanatçımızın  böyle bir günde yanında olmak istedik.”

Haberin Devamı

Konser sohbeti

Konserden önce verilen resepsiyonda Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, AK Parti milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Gülşen Orhan, BDP milletvekili Sırrı Sakık, kapatılan DTP’nin eş başkanı olan ve milletvekilliği düşen Ahmet Türk, yine DTP’nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşen Aysel Tuğluk ve eski DEP milletvekili Sedat Yurttaş bir araya geldiler. Perver ve Barzani bir süre sohbet etti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!