Virüs için kazı

Güncelleme Tarihi:

Virüs için kazı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları Birinci Dünya Savaşı sonunda patlak veren ve 20-40 milyon kişinin ölümüne yol açan, çağın en büyük salgın hastalığı niteliğindeki İspanyol Gribi virüsünün sırrını çözmek ve gelecek kuşaklara aşı geliştirmek için Norveç'in en kuzey ucundaki bir adada kazı yapmaya başladı.

Norveç, İngiltere, ABD ve Kanada'dan bilim adamları yaptıkları kazıyla Kuzey Kutup Dairesi'nden yaklaşık 1.200 km kuzeydeki Norveç'in Spitzberg Adaları'nda 1918'de bir kömür madeninde gripten ölen 7 madencinin cesedini çıkarmaya çalışıyorlar.

Yüzeyden 2.5 metre derinlikte, buzlar altında 80 yıl boyunca donmuş olarak, bozulmadan kalan cesetler çıkarıldığında otopsi yapılıp akciğer ve öteki organlardan numüne alınacak. Alınan doku örnekleri daha sonra Kanada ABD, İngiltere ve Norveç'teki laboratuvarlara gönderilecek. Burada virüs tecrit edilerek gelecek yüzyılın aşılarını geliştirmek için çalışmalar yapılacak.

Önceki gün dini törenle başlayan ve birkaç gün sürmesi beklenen kazı için bilim adamları virüsün uyanma riskine karşı çok dikkatli davranarak büyük önlem aldılar. Astronot giysileri giyen bilim adamları süper izolasyonlu teçhizatla kazı yaptılar. 18-29 yaşları arasında ölen 7 madencinin halen hayatta olan yakınlarından yalnızca bir kişi cesetlerden doku alınmasına karşı çıktı.

Yüzyılın en büyük salgını olan İspanyol gribinin ne kadar can aldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak pek çok uzman kayıpların 13 milyon kişinin öldüğü Birinci Dünya Savaşı'dan 2 misli fazla olduğunu tahmin ediyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!