Verheugen: Ne olursa olsun bağ kesilmemeli

Güncelleme Tarihi:

Verheugen: Ne olursa olsun bağ kesilmemeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 09:24

THY’nin Ankara’dan Frankfurt’a direkt uçuşlara yeniden başlaması dolayısıyla Ankara Ticaret Odası (ATO), yaklaşık 170 kişilik bir heyetle Frankfurt’a çıkarma yaptı. Heyette yer alan AK Parti milletvekili Cemil Çiçek, zor bir dönemden geçen Türkiye-AB ilişkilerinin düzelmesi için “yeni bir Günter Verheugen’e ihtiyaç duyulduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

FRANKFURT Marriott Otel’de düzenlenen toplantıda eski TBMM Başkanı ve eski Adalet Bakanı, AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek’in yanı sıra ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB AB ve Almanya’dan Sorumlu Danışmanı, Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı ve Messe Frankfurt Yönetim Kurulu Üyesi Stephan Kurzaski konuştu. Konuşmacılar Türkiye-AB ilişkileri hakkında görüşlerini dile getirdi.

Verheugen: Ne olursa olsun bağ kesilmemeli

ANKARA DEĞİŞTİ
Ankara’dan Avrupa’ya direkt uçuşlar için uzun süredir girişimlerde bulunduklarını belirten Gürsel Baran, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların desteğiyle bunu gerçekleştirdik. Ankara’dan Frankfurt başta olmak üzere Berlin, Viyana ve Paris gibi merkezlere direkt uçuşlar başladı. Ankara artık bir memur kenti olmaktan çıkmış ve ticaret merkezi olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Bölgedeki termal imkanları ile sağlık turizmi konusunda da iddialı bir konuma gelmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Verheugen: Ne olursa olsun bağ kesilmemeli

BAĞ KESİLMEMELİ
Günter Verheugen de, geçmişte yaşananlar ve bugün gelinen noktadaki sıkıntılara dikkat çekerek, her ne olursa olsun Türkiye’nin AB ve Almanya ile ilişkilerini kesmemesi gerektiğini vurguladı. Almanya’da ilk defa aşırı sağcı bir partinin meclise girdiğini hatırlatan Verheugen, şöyle dedi:
“Bu parti özellikle İslam ve Türkiye karşıtlığını öne çıkaran bir parti. Ancak ben bunların vatanperver olduklarına inanmıyorum. Ekonomik kalkınmadan yararlanamayan kitlenin desteklediği bir parti olduğu söyleniyor. Ancak ben kültürel ögelerin daha önemli rol oynadığı görüşündeyim. Bunlar AB’ye de, düzene de karşı. Her ne olursa olsun görüşmeler devam etmeli ve aradaki bağ kesilmemeli.”

Haberin Devamı

Verheugen: Ne olursa olsun bağ kesilmemeli

HEMEN YAPMASI ZOR
En sıkıntılı dönemlerde AB uyum yasaları konusunda çok önemli adımlar attıklarını belirten Cemil Çiçek ise açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bir yandan PKK, bir yandan DEAŞ, bir yandan darbe girişimcileriyle mücadele verilen şu günlerde, Türkiye’nin hak ve özgürlükler konusunda Avrupa’nın isteklerini hemen yüzde 100 yerine getirmesi zor. Türkiye bütün bu zorluklara rağmen, Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirmek için samimi bir çaba sarf ediyor. Ancak AB ve Almanya’nın özellikle terörle mücadele konusunda samimi davranmadığını görüyoruz. Suçlu iadesi anlaşmalarına uymuyorlar. Avrupa teröristlere kucak açıyor. Diplomatik pasaportumla ben bile, Avrupa’nın kucak açtığı teröristler kadar rahat dolaşamıyorum. Artık Türkiye’de kamuoyunda şöyle bir algı oluştu: Biz ne yaparsak yapalım, AB bizi almayacak, hep yeni sorunlar çıkaracak. Kıbrıs sorunu gibi, Kopenhag Kriterleri’nde olmayan maddeler önümüze çıkarılıyor. Avrupa önce anlaşmalara kendisi uymalı. Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden düzelmesi için yeni bir Günter Verheugen’e ihtiyaç var.”

BAKMADAN GEÇME!