Varil kapaklarını açmanın tam zamanı

Güncelleme Tarihi:

Varil kapaklarını açmanın tam zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2001 01:35

Biri Almanya'da, öteki İtalya'da yakalanan iki militan arasında geçen konuşma, Bin Ladin'in siyanürlü toplu imha planını ortaya çıkardı.

Biri geçen hafta Almanya'nın Münih kentinde, diğeri ise geçen nisanda İtalya'nın Milano kentinde yakalanan, Usame bin Ladin'e bağlı iki terörist arasındaki konuşmaları dinleyen İtalyan polisi, bu konuşmanın bandını yayınladı. Konuşma sırasında, zehirli bir terör eylemine hazırlandıkları belli olan teröristlerden Esad Sami bin Kemays, şöyle diyor: ‘‘Bu ürün sıvı olduğu için çok iyi. Sadece kapağı açıyorsun, hepsi hemen ölüyor....’’

Münih'te yakalanan Libyalı Bin Hani Muhammed Lased ile geçen nisanda Milano'da ele geçirilen Esad Sami bin Kemays'ın aralarında geçen konuşma, zehirli bir terör eylemine hazırlanıldığını gösteriyor. İtalyan polisinin Milano'daki bir daireye yerleştirdiği dinleme cihazı sayesinde elde edilen ve siyanürlü bir saldırıya hazırlık konuşmaları olarak yorumlanan konuşmanın çarpıcı bölümler şöyle:

YILAN GİBİ OLALIM

Lased:
Şimdi saldırının tam zamanı. Herkesi tutuklamaya başladılar. Şimdi varillerin kapaklarını açarak, onlara gerçek mücahitler olduğumuzu göstermeliyiz.

Sami: Yılan gibi olmalıyız. Sokup tekrar inimize çekilmeliyiz. Suikast yaparken, çok dikkatli olmalı ve gizli kalmalıyız. Aksi takdirde gaz hazırlayan adamlarımızın yakalanmasına neden olabiliriz.

Lased: Benim sadece 10 kişiye ihtiyacım var. İki de yedek istiyorum. Biri o Libyalı biri de şu Londra'daki Kürt. Hepsi bu kadar. Baksana, bir şeyhle (bin Ladin) konuşsana. Benim bir orduya değil, iyi eğitimli, çok dil bilen birkaç kişiye ihtiyacım var. Bu kişilerin kararlı olmaları ve kaybedecek birşeylerinin bulunmaması lazım. 10 litrelik fıçı yeter. Bir tek hedefin yerini bilmem lazım, bana son anda hedefin yerini söyle. En büyük arzum, bir saldırıyı tek başına gerçekleştirmek.

Sami: Eğer bir grubun üyesiysen, bu olmaz. Ancak, kendi ölümünü de göze aldıysan, o zaman bunu yapabilirsin.

Lased: Şehit olmak istiyorsan, bunun için Usame bin Ladin'den izin alman gerektiğini biliyorum. Fakat günün birinde beni yakalarlarsa veya kendimi öldürürsem, o zaman Allah'a tek başıma hesap veririm. Bir mücahit olarak ölmek istiyorum.

Sami: Hazırlıklar içerisinde içi sıvı dolu fıçı da var.

Lased: Nasıl hareket edeceksiniz?

Sami: Birkaç fıçı ile...

Lased: Bunlar nerede? Fransa'da mı?

Sami: Evet.

Lased: Nerede deneyeceksiniz?

Sami: Kadının yakınında, çok basit.

Lased: Bu diğer ürünlerden daha mı iyi?

Sami: Evet, sıvı olduğu için hem de çok iyi. Sadece kapağı açıyorsun, hepsi hemen ölüyor. Taşıması zor. Bu nedenle domates kutularına yerleştirmek istiyoruz. Çünkü bu kutular hafif basınca dayanıklı.

EBU SAYYAF’I SOR

Sami:
İnan bana, Usame bin Ladin sadece bakmıyor, aynı zamanda bir hazırlık yapıyor. Bu küçük bir şey değil. Amerikalılar, eğitim kamplarına saldırmanın zafer olduğuna inanıyorlar, halbuki fırlattıkları füzelerin birçoğu patlamadı bile (ABD'nin 1998'deki operasyonunu kastediyor).

Sami devamla: Şeyh devlet gibi. Serveti ve gelen yardımlar sayesinde Çeçenistan'da ordu kurdu. Afganistan'daki eğitim kamplarına gitmek istersen, İran'ın Londra Büyükelçiliği'ne başvuruyorsun, onlar çok iyi organizeler. Pakistan üzerinden gitmek çok daha basitti,ancak şimdi orada çok fazla casus çalışıyor. İran'a vardığında Ebu Sayyaf'ı sor. O sana, Afganistan'daki eğitim kampına geçmende yardımcı olacak.

Siyanür saldırısını nasıl planlamışlar?

‘‘Siyanürlü saldırı’’ planı, Usame bin Ladin'e bağlı, İngiltere, Almanya ve İtalya'da faaliyet gösteren bir terörist hücre tarafından yapılmış. Hücre üyelerinin bağlantılı bulunduğu Milano'daki İslam Kültür Enstitüsü, El Kayda'nın Avrupa'daki en önemli üssü. Siyanür planına göre, teröristler zehiri Londra ya da Roma'da bir Amerikan resmi binasına püskürteceklerdi.

Usame bin Ladin'in El Kayda örgütünün kitle imha silahlarını kullanmaya hazırlandığının ilk delili İtalyan polisi tarafından ortaya çıkarıldı.

Geçen mart ve nisan ayında Milano'daki bir apartman dairesinde iki teröristin gizlice kaydedilmiş konuşma bantları, Usame bin Ladin'in adamlarının Avrupa'da siyanürlü saldırı planladığını ortaya çıkardı. İngiltere, Almanya ve İtalya'da faaliyet gösteren bir terörist hücrenin ‘‘insanları boğarak öldüren bir sıvı’’yı konserve domates tenekelerine koyarak taşılmayı planladıkları öğrenildi.

10 LİTRE ZEHİR

Komplonun merkezindeki bir Libyalı geçen çarşamba günü Münih'te tutuklanınca plan bozuldu. Bu kişi Bin Hani Muhammed Lased'di. Lased'in Tunuslu Esad Sami Bin Kemays ile geçen mart ayında Milano'daki bir evde şüpheli konuşmalar yapmış ve bu konuşmalar İtalyan polisi tarafından dinlenmişti. Kemays nisan ayında Milano'da ele geçirilmiş, Lased ise izini kaybettirmişti.

İtalyan anti-terör polisinin bir mensubu Milano'da örgütün güvenli olarak düşündükleri bir apartman dairesine gizlice ses kayıt cihazları yerleştirdi. Militanlar dinlenen konuşmalarında 10 litre zehir alacaklarını, bu miktarın kapalı mekanlara yayıldığında binlerce kişiyi öldürmeye yeterli olduğunu söylüyorlardı.

Bir plana göre teröristler zehiri Londra ya da Roma'da bir Amerikan resmi binasına püskürteceklerdi. Bin Ladin'in kamplarında eğitim gören bir tanık, bir binanın havalandırma sistemine nasıl siyanür pompalandığını öğrendiğini anlattı.

Konserve domates kutuları siyanür kristallerini daha sonra eritilmek üzere taşımakta kullanılabilirdi. Bunlar eritildikten sonra binaların havalandırma sistemine püskürtülecekti. Eğer bu madde büyük miktarlarda olursa ortaya çıkan siyanür buharı bir binadaki çok sayıda kişiyi 10 dakika içinde öldürebilirdi.

SAVCI DAVA AÇTI

Konuyla ilgili delilleri savcı Stefano Dambruoso bir araya getirdi ve Milano'da hapiste bulunan beş kişiye karşı dava açtı. Bu kişiler bin Ladin'in desteklediği Silahlı İslami Cephe (GIA) örgütünden ayrılma bir grup olan İnanç ve Savaş için Selefler Grubu adlı bir hücreye bağlı ve en az ikisinin İngiltere ile bağlantıları bulunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı'na göre, hücre üyelerinin bağlantılı bulunduğu Milano'daki İslam Kültür Enstitüsü, El Kayda'nın Avrupa'daki en önemli üssü. Enstitü, bin Ladin'in şebekesi tarafından dünyaya silah, eleman ve para sevkiyatı için istasyon olarak kullanılıyor.

Gizli bant kayıtları mart ve nisan aylarında yapıldı. Örgüt üyeleri bu sıralarda bin Ladin'den hangi hedefi vuracaklarına dair talimat bekliyorlardı. Konuşmalarında, potansiyel canlı bomba olarak eğitilen bin Ladin'e bağlı kadın militanlardan da söz ediliyordu.

TÜYLER ÜRPERTİCİ

En tüyler ürpertici konuşmalar Libyalı Bin Hani Muhammed Lased ile, İtalya'daki hücrenin şefi olduğu sanılan Tunuslu Esad Sami Bin Kemays arasında geçiyordu. Kemays'ın ABD'deki uçaklı saldırılara katılan Muhammed Atta ile de görüştüğü söyleniyor.

Kemays ve Lased, gizlice dinlendiklerinin farkına varmadan, terörist eylem planları yaparak bir hafta geçirdiler. Lased, Kemays'a bir bombanın kasetçalara nasıl yerleştirileceğini öğretirken Kemays ona kimyasal silahlarla ilgili soru soruyor ve ‘‘Bu ilacın nasıl kullanılacağını öğrenmek istiyorum. Birisi bunu soluduğunda nasıl bir etki yaptığını bilmek istiyorum, ’’ diyor. Bu arada bir başka militan araya giriyor: ‘‘Ne oluyor, silahlarınızı bırakıp endüstriyel maddelere mi geçiyorsunuz?'' Lased cevap veriyor: ‘‘Çok etkili bir sıvı var çünkü insanları boğuyor. Bunu denemek ister misiniz?’’ Diğeri, ‘‘Neden olmasın. Birkaç fıçı olsun’’ diyor.

Bin Ladin'in terör kampanyasının başarıya ulaşacağını öngören Lased, ‘‘Allah bizi seviyor çünkü Avrupa şimdi bizim elimizde. Biz gurbet savaşçılarıyız. Bu görevi şerefle yerine getireceğiz.’’ diyor.

Kemays ayrıca Afganistan'a yaptığı yolculuklarda bin Ladin'in elindeki silahları gördüğünü anlatıyor. Bunların arasında 1998'de ABD'nin attığı patlamamış cruise füzeleri de bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!