Ürdün’de alarm

Güncelleme Tarihi:

Ürdün’de alarm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2014 01:35

Suriye ve Irak’ta büyük topraklar ele geçiren IŞİD, Ürdün’ü tehdit etmeye başladı. IŞİD, Irak’tan Ürdün’e açılan Turaybil sınır kapısını elinde tutmak için çatışıyor. IŞİD’in Ürdün ve Suudi Arabistan’ı hedeflediği öne sürülürken Ürdün ordusu sınır boyunca teyakkuza geçti. İran her ne kadar çatışmalardan uzak olsa da sınırda keşif ve önlemlerini arttırdı.

Haberin Devamı

SURİYE-Türkiye sınırında Tel Ebyad ve Carablus’tan başlayıp Fırat nehri üzerinden Irak sınırına, Irak’ın kuzeyde Musul’dan Dicle boyunca Bağdat’a kadar uzanan bölgeyi Sünni aşiretlerle birlikte ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) bu kez Ürdün’e gözünü dikti. Pazar gecesi Irak-Ürdün sınırındaki tek sınır kapısı Turaybil’i bir süreliğine ele geçirdiğine dair haberlerin ardından gözler Ürdün’e çevrildi. Ürdün kaynakları Turaybil’in kontrolünün IŞİD değil Sünni aşiretlerde olduğunu savunarak endişeleri gidermeye çalıştı. Dün Irak güçleri Turaybil’in kontrolünü yeniden ele alsa da Ürdün ordusu sınır boyunca alarma geçti. Sınır kapısının tekrar IŞİD’ın eline geçmesinin de an meselesi olduğu belirtildi.

Taban bulabilir

Ürdün’de Irak’taki Kaide’nin kurucularından olup 2006’da öldürülen Ebu Musab el Zerkavi’nin binlerce takipçisi ve cihatçı selefilerin güçlü olması endişeleri arttırdı. Hâlihazırda Irak ve Suriye’de gerek IŞİD gerekse Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nde 2 ile 3 bin arasında Ürdünlü militan savaşıyor. 24 Haziran’da Maan kentinde yapılan destek gösterisi de IŞİD’ın taban bulmakta zorlanmayacağını gösterdi. IŞİD bayraklarıyla düzenlenen gösteride ‘Hilafet Ürdün’e geliyor’ sloganı atan ‘cihadi’ Selefiler Irak’ta örgütün ilerleyişini ‘İslam’ın zaferi’ diye selamladı. Gösteriyi eski IŞİD savaşçılarının militan devşirmek için kurduğu İslami Devlet-Ürdün adlı grup düzenledi.

Haberin Devamı

Obama uyarmıştı

ABD Başkanı Barack Obama, CBS’e demecinde Irak’taki militan saldırılarının Ürdün’e sıçrayabileceği uyarısı yapmıştı. IŞİD’ın ilerleyişi, nüfusunun yüzde 60’dan fazlası Filistinlilerden oluşan ve sırtını daha çok Arap aşiretlerine yaslayan Ürdün Krallığı açısından ciddi bir tehdit. Kral Abdullah, Suriye’de savaşan Ürdünlü Kaidecilere karşı tedbir olarak nisanda terörle mücadele yasasını onaylamış ve çok sayıda kişi ülkeye dönüşte tutuklanmıştı. Ürdün’de bazı selefiler de Maan’daki gösteriyle gençlerin IŞİD’a çekilmek istendiğini düşünüyor. 5 yıl hapis yatan Kaide’nin eski liderlerinden Ebu Muhammed el Makdisi gibi cihadi selefiler IŞİD’ın Ürdün’e yönelmesinden rahatsızlığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’ı da zorlayabilir

ABD’deki Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden Jessica D.Lewis, New York Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ürdün sınırını ele geçirmek, IŞİD’in Ürdün ve Suudi Arabistan’a bir devlet olduğu mesajı verdiği anlamına gelebilir. Şahsen IŞİD’in ille de hemen Ürdün ya da Suudi Arabistan’a gireceğini sanmıyorum. Ama bu iki ülkeyi IŞİD, askeri anlamda bir devlet aktörü olarak görme ve muamele etmeye zorlamak isteyebilir” dedi.


İlginç iddia

İsrail istihbaratına yakın Debka sitesi, önceki gün IŞİD mensuplarının Ürdün’e girdiğini, Ürdün hava kuvvetlerinin 4 zırhlı aracı vurduğunu öne sürdü.

El Kaim sınırını kim vurdu

Haberin Devamı

Irak resmi televizyonu El-Irakiye, dün ABD ordusuna ait insansız hava araçlarının Irak-Suriye sınırı El Kaim yakınlarındaki IŞİD unsurlarına hava saldırısı düzenlediğini iddia etti. Ancak Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon bu haberi “doğru değil” diyerek yalanladı. El Arabiya’ya konuşan aşiret kaynakları ise hava saldırısını Suriye savaş uçaklarının gerçekleştirdiğini söyledi. El Kaim sınır kapısı geçen haftasonu IŞİD’in eline geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!