Ünlü komedyen seçimin favorisi

Güncelleme Tarihi:

Ünlü komedyen seçimin favorisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2019 08:30

Hürriyet bugün Ukrayna’da düzenlenecek devlet başkanlığı seçimleri öncesinde ülkenin nabzını tuttu. ‘Halkın Hizmetkârı’ isimli dizide kazara başkan olan bir öğretmeni canlandıran ünlü komedyen Volodimir Zelenski anketlerde önde gidiyor. Halihazırdaki Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ise ikincilik için eski Başbakan Timoşenko ile yarışıyor.

Haberin Devamı

BATI ile Rusya arasındaki hakimiyet mücadelesinin merkezi haline gelen Ukrayna, bugün devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gidiyor. Ülkenin en kritik seçimi olarak nitelendirilen oylamada rekor bir sayıyla 38 aday yarışıyor. Adaylar arasında üç isim öne çıkıyor: Mevcut Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin eski başbakanı Yuliya Timoşenko ve anketlerde birinci çıkacağına kesin gözüyle bakılan ülkenin ünlü komedyeni Volodimir Zelenski…

‘HALKIN HİZMETKÂRI’

Yarışın en güçlü adayı 41 yaşındaki Zelenski, Ukrayna’daki yolsuzluklarla savaşan bir öğretmenin devlet başkanı olarak göreve gelmesini konu alan ‘Halkın Hizmetkârı’ adlı dizide başrol oynuyor. Zelenski’yi üne kavuşturan bu komedi dizisi, aynı zamanda ülkenin en çok izlenen televizyon programlarından biri. İsmini diziden alan ‘Halkın Hizmetkârları’ partisinin adayı Zelenski, seçmenin güvenini kaybeden oligarklar ile çikolata milyarderi Poroşenko ve Timoşenko gibi eski siyasetçilerin yanında ‘taze’ bir isim olarak öne çıkıyor.

YENİ UMUT

Haberin Devamı

Ukraynalılar, dizideki ‘adil başkan’ karakterinin de etkisiyle Zelenski’yi ülkenin ‘yeni umudu’ olarak görüyor. Zelenski’nin keskin espri anlayışı, yolsuzluk iddiaları ve Kırım krizi yüzünden güvenlik kaygısı yaşayan seçmenin yeniden siyasete ilgi göstermesini sağlıyor. Zelenski ile ilgili en büyük endişe, siyasi tecrübesinin olmaması ve ülkenin ünlü oligarklarından İgor Kolomoski sponsorluğunda ‘paravan’ bir aday olması. Kolomoski, başbakan olduğu dönemde Batı yanlısı Yuliya Timoşenko’yu da desteklemişti. Poroşenko ise Ukrayna Kilisesi’ni Rus Ortadoks Kilisesi’nden ayırması ve Rusya’ya karşı milliyetçi söylemleriyle ikinci kez seçilmek için oy istiyor. Ancak bugünkü seçimlerde hiçbir adayın salt çoğunluğu alamayacağı, seçimlerin 21 Nisan’daki ikinci tura kalacağı tahmin ediliyor.

Ünlü komedyen seçimin favorisi

Seda TÜRKOĞLU Kiev’den bildiriyor.

ZELENSKİ SEÇİLİRSE NE OLUR

UKRAYNA’nın haftalık politika gazetesi Dzerkalo Tyzhinia’nın analistlerinden Sergei Rahmanian, Zelenski’nin yükselen gücünü, seçmenin eski siyasetçilere duyduğu memnuniyetsizliğe bağlıyor. Rahmanian, Hürriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Ukrayna’da vatandaşın hükümete güveni yüzde 9 seviyelerinde. 2014 seçimlerinde halkın hükümete güveni artmıştı, ancak beş yıl sonra ‘Tüm siyasetçiler aynı’ fikri ülkede yeniden hakim oldu. Zelenski siyaset dışı, sevilen bir isim. Komedyen olması bir sorun değil, ancak siyaset konusunda hiçbir şey bilmiyor. Her şeyin televizyon programındaki gibi olacağını düşünüyor. Bağımsız olduğuna inanmak zor. Zelenski tıpkı içi boş bir bardak gibi. Bu bardağın içine zehir de koyabilirsiniz şarap da. Onu kimin kontrol edeceği önemli. Rusya, seçimlerde ne olacağını görmek istiyor. ABD ise başta Zelenski’yi desteklemese de kolayca kontrol edilebileceğini düşünerek fikrini değiştirdi. Bazı AB ülkelerinin de Ukrayna’da çıkarları var.”

Haberin Devamı

SEÇİM NOTLARI

Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Donbas bölgesindeki Rus yanlısı ayrılıkçıların bazı bölgelerdeki işgali sürerken Ukrayna başkanlık seçimlerine gidiyor. Güvenlik ve ülkenin toprak bütünlüğü neredeyse tüm adayların ortak vaadi olarak öne çıkıyor. Seçmenin en büyük beklentisi ise yolsuzlukla mücadele ve ekonomik büyüme.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’ne göre, anketlerde yüzde 28 ile önde görünen komedyen Volodimir Zelenski’yi, yüzde 18 ile mevcut Devlet Başkanı Petro Poroşenko, yüzde 13 ile Vatan Partisi lideri eski başbakan Yuliya Timoşenko takip ediyor. 3 adayın da Rusça konuşulan bölgelerden olması dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!