Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Güney Afrika'ya çağrı: El Beşir'i tutuklayın

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Ceza Mahkemesinden Güney Afrikaya çağrı: El Beşiri tutuklayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2015 11:26

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne çağrıda bulunup, Afrika Birliği zirvesi için Johannesburg’da bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in tutuklanmasını istedi.

Haberin Devamı

Uluslarası Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine Güney Afrika'da bir mahkeme, El Beşir'in ülkeden ayrılmasını engelleyen geçici bir karar çıkardı. Reuters'ın haberine göre; Pretoria Yüksek Mahkemesi Yargıcı Hans Fabricuis, "Beşir'in ülkeden ayrılmasına izin verilirse, bu, Güney Afrika'nın itibarına zarar verir" dedi. Mahkemenin kararını gün içinde vermesi bekleniyor.

El Beşir, Güney Afrika’nın imzacıları arasında bulunduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Darfur’da işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle aranıyor.

Öte yandan Beşir'in tutuklanma ihtimali çok düşük görülüyor. Çünkü Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma yönetimi, Afrika Birliği zirvesi için ülkede bulunan liderlere ve beraberindekilere dokunulmazlık sağlıyor.

BEŞİR: AFRİKA KENDİ KARARLARINI KENDİ VERİYOR

Beşir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrikalı liderlerin artık kendi kararlarını verebildiklerine dikkati çekti. Afrikalı liderlerin vesayeti reddettiğini belirten Beşir, "Uluslararası Ceza Mahkemesi bitmiştir, Güney Afrika Zirvesi de onun cenaze ve defin törenidir" ifadelerini kullandı.

Ev sahibi ülkeden övgüyle söz eden ve iki ülke ilişkilerini "mükemmel" olarak nitelendiren Beşir, Johannesburg'taki zirveye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

HERHANGİ BİR PROBLEM YOK

Güney Afrikalı bir hükümet yetkilisi, Beşir’in iki günlük zirve için ülkede bulunduğunu doğruladı. Güney Afrika Yayın Kuruluşu’nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda da El Beşir’in Güney Afrikalı yetkililer ve Sudanlı diplomatlar tarafından karşılandığı ifade edildi.

Ziyaret Sudan tarafından da teyit edilirken, Sudanlı bir bakan, Beşir'in Güney Afrika'da bulunduğunu ve herhangi bir problemle karşılaşmadığını belirtti.

Johannesburg'da yaşayan insan hakları avukatı Gabriel Shumba, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi olarak Güney Afrika'nın El Beşir'i tutuklama zorunluluğu var" dedi.

DARFUR'DA 300 BİN İNSAN ÖLDÜ

UCM’nin Beşir hakkında 2009 ve 2010 yıllarında çıkarılmış iki tutuklama emri bulunuyor. Suçlamalar Darfur’da işlenen savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım iddialarına ilişkin... Birleşmiş Milletler’e göre; Darfur’da 2003'te başlayan altı yıllık silahlı ihtilafta, 300 bin kadar insan öldü, milyonlarcası da yerinden edildi.



BAKMADAN GEÇME!