Ukrayna'da kaçırılan Türk gözlemci serbest

Güncelleme Tarihi:

Ukraynada kaçırılan Türk gözlemci serbest
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2014 01:24

Yaklaşık bir ay önce Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından kaçırılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi Memet Kılıç serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Cumhuriyeti'nin "Başbakanı" Aleksandr Boroday, 26 Mayıs'ta Donetsk'te kaçırılan Kılıç ve diğer üç gözlemcinin Lugansk'taki bir isyancı lider tarafından tutulduğunu söyledi.

AGİT gözlemcilerini Donetsk'e getiren araçtan indikten sonra gazetecilere konuşan Boroday, "Koşulsuz serbest bırakıldılar. Aralarında bir Danimarkalı, bir Türk, bir İsviçre vatandaşı, sanırım bir de Estonyalı var" dedi.

AFP muhabiri, Donetsk'in merkezindeki bir otele getirilerek AGİT yetkililerine teslim edilen dört gözlemcinin yorgun ve gergin görüldüğünü bildirdi.

Ukraynada kaçırılan Türk gözlemci serbest

Boroday, 29 Mayıs'ta Lugansk'ta kaçırılan diğer dört AGİT gözlemcisiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Haberin Devamı

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) personeli Kılıç'ın, diğer gözlemcilerle birkaç saat içinde Ukrayna'nın batısındaki daha güvenli bir yere nakledilmeleri ve oradan Kiev'e geçmeleri bekleniyor.

Ukraynada kaçırılan Türk gözlemci serbest

Ukraynada kaçırılan Türk gözlemci serbest

Donetsk'te kaçırılan dört AGİT gözlemcisinin geçtiğimiz günlerde yayımlanan fotoğrafı. Mehmet Kılıç sol başta görülüyor.

“SAĞLIK DURUMUM İYİ”
Ukrayna'da ayrılıkçılar tarafından 32 gün rehin tutulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi Kılıç, sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, kurtarılmaları için emek harcayanlara teşekkür etti.

Kılıç, ayrılıkçılar tarafından AGİT yetkililerine teslim edilmek için getirildiği Donestsk'teki otelde AA muhabirine konuştu. Sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Kılıç, "Mutluyum, sevdiklerime kavuşacağım. Sağlık durumun gayet iyi" dedi.

serbest bırakıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendisini telefonla aradığını bildiren Kılıç, "Bizim için çok emek harcandı, herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

EŞİ ÇOK MUTLU
Memet Kılıç'ın eşi Zehra Kılıç da eşinin erken saatlerde kendisini arayıp mutlu haberi verdiğini belirterek, "İnanın rüyada gibiyim" dedi.

AA muhabirine konuşan Zehra Kılıç, çok zor günler geçirdiklerini ancak eşinin ramazan arifesinde Türkiye'ye dönecek olmasından çok mutlu olduklarını söyledi.

VİYANA ÜZERİNDEN DÖNECEK
Eşinin kendisini sabah saatlerinde telefonla aradığını ve Viyana üzerinden Türkiye'ye döneceği müjdesini verdiğini anlatan Kılıç, Ukrayna'daki elçiliğin de eşinin abisini arayarak konuya ilişkin bilgilendirdiğini aktardı.

Kılıç, "İnanın rüyada gibiyiz. Telefonda ne konuştuğumuzu bile hatırlamıyorum. Son ana kadar bana serbest bırakılacağından haberdar olmadığını ve sadece yer değiştirdiklerini zannettiklerini anlattı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Eşinin kendisini otelden aradığına ve cep telefonu olmadığını söylediğine değinen Zehra Kılıç, bu nedenle ondan gelecek haberi beklediğini kaydetti.

Kılıç, eşinin özgürlüğüne kavuşması sürecinde emeği geçen herkese çok teşekkür etti.

DAVUTOĞLU'NDAN İLK TEPKİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kılıç'ın serbest bırakılmasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "32 gündür Ukrayna'da alıkonulan AGİT gözlemcimiz Mehmet Kılıç bu gece yoğun girişimlerimiz sonucu serbest kaldı. Kendisi ile az önce telefonda görüştüm. Bu süreçte büyük bir olgunluk içinde bekleyen eşi Zehra Hanım ile de konuşarak güzel haberi ilettim. Memet Bey'i biran önce ailesine kavuşturmak için çalışmalarımız sürüyor. Kendisine ve ailesine bir kez daha geçmiş olsun diyorum. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Sayın Ertuğrul Apakan'a da bu süreçteki yoğun gayretlerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah Irak'tan da güzel haberler alabilmek için tüm kurumlarımız çalışmalarını aralıksız sürdürüyor" dedi.

Haberin Devamı

"BİR TALEP OLMADI"
Gözlemcilerin serbest bırakılması karşılığında herhangi bir talep olmadığını söyleyen Apakan ise, "Bu, müzakereler ve görüşmeler sonucunda elde edilmiş bir sonuçtur" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!