Ukrayna krizi Esad’a yaradı

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna krizi Esad’a yaradı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2014 01:13

Ukrayna'da en son Kırım'ın Rusya'ya bağlanma kararı almasıyla gelişen olayların, Suriye lideri Esad’ın iktidarını güçlendirdiği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Siyasi gözlemcilere göre, ABD’nin dikkati Ukrayna’ya yöneldi, Libya ve Ukrayna’da olanları gören Rusya ise Esad’ın koltuğunda kalması için nüfuzunu kullanmaya devam edecek.

KİEV’de Avrupa yanlısı göstericilerin aylar süren eylemlerinin ardından Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in meclis darbesiyle devrilmesi ve ardından Kırım Parlamentosu’nun Rusya’ya bağlanma kararı almasıyla gelişen son olayların, üç yıla yakın bir süredir iktidarını hedef alan isyanla boğuşan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın elini güçlendirdiği belirtiliyor. Amerikan Washington Post gazetesine konuşan analistlere göre, tüm dünyanın gözlerini diktiği, ABD Başkanı Barack Obama’nın beş günde iki kez Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i aramasına neden olan Ukrayna’daki gelişmelerin ardından Esad, Rusya’nın ülkesine desteğinin devam edeceğini düşünüyor ve bu arada iktidarını güçlendirmeye devam ediyor.

Seçimlere hazırlanıyor

Cenevre görüşmelerinin başarısız geçmesine ve Suriye’nin kimyasal silah programının imhasını, son tarih olan 30 Haziran’a kadar tamamlamasının risk altında olduğununun açıklanmasına rağmen Esad, şuan uluslararası kamuoyundan önemli ölçüde bir meydan okuma görmeyeceğinden emin. Resmi olarak adaylığını açıklamasa da “fırsattan istifade” haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için çalışmalarını hızlandırdı, ordu da muhaliflere karşı saldırılarını yoğunlaştırdı. Şam’da bulunan Suriye rejimi ile yakın bağları olan Salim Zahran isimli gazeteci, “Rejim, Rusların özellikle Libya deneyimi ve şimdi de Ukrayna’yı gördükten sonra, Esad’ın iktidarda kalmasını desteklemek için yeni ve daha güçlü bir nedenlerinin olduğuna inanıyor. Ayrıca rejim, Amerikalıların ilgisini dağıtacak dünyadaki herhangi bir çatışmayı, Suriye’ye baskıyı azaltacak bir unsur olarak görüyor” dedi.

Beyaz Saray için başarısızlık

Haberin Devamı

Ohio’daki Shawnee Üniversitesi’nden tarih profesörü Amr Al Azm Obama yönetiminin Suriye politikasının, Esad’ı iktidarını bırakmaya ikna etme çalışmalarında Rusya’nın da partner olarak görüldüğü bir politikaya dayandığını söyleyerek “Muhtemelen hiçbir zaman işe yaramayan bu politikanın gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Putin’in Yanukoviç’i savunması, üç yıllık Suriye politikasının sifonunu çekmek anlamına geliyor. Beyaz Saray için büyük başarısızlık” dedi. Son olarak Katar’daki Brookings Doha Merkezi’nden Salman Shaikh ise “Putin dünyayı üzerinde aynı anda iki ya da üç hamle yapabileceği büyük bir satranç tahtası olarak görüyor. Batı’nın ne yapabileceğinden ise emin değilim. Rusların Esad’dan desteği çekeceğini sanmıyorum. Esad askeri olarak kendisine zafer getirecek, her zaman yapmak istediği şeyi yapmaya devam edecek” dedi. Beşar Esad, geçen hafta Putin’e Ukrayna konusunda destek mesajı yollamıştı. Açıklamada Esad, Ukrayna’nın meşruluğuna ve demokrasisine karşı düzenlediği darbe girişimine karşı Putin'in duruşunu övmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!