Ukrayna karıştı

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna karıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 00:26

Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Kiev’de gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Dün sabah ilk önce Ukrayna Güvenlik Servisi elemanları Saakaşvili’nin yaşadığı apartman dairesinin kapısını çaldı. Evi arama izniyle gelen ekip çalışmalarını başlattığı sırada Saakaşvili 8 katlı binanın çatısına çıktı. İki saat süreyle kendini atacağını söyleyerek güvenlik güçlerine teslim olmayan Saakaşvili, çevik kuvvet ekiplerinin olay yerine gelmesiyle yakalanarak gözaltına alındı.

DESTEKÇİLERİ araçtan ALDI

Ancak Saakaşvili’yi polis merkezine götüren minibüsü Kiev’in ana caddelerinden birinde destekçileri durdurdu. Güvenlik Servisi’nin yardımına polis geldi. Göstericilere göz yaşartıcı gaz sıkılsa da 2 bin kadar gösterici, liderleri Saakaşvili’yi minibüsten aldı. Serbest kalan Saakaşvili, kalabalık gösterici grubu eşliğinde Ukrayna parlamentosuna (Rada) doğru yöneldi. Ukrayna’da kurduğu “Yeni Güçlerin Ruhu” partisinin lideri Saakaşvili parlamentoya girerek kürsüden konuşma denemesi yapacağı tahmin ediliyor. Parlamento girişinde yeni bir darbede yaşanmasından da endişe ediliyor.

Haberin Devamı

MUHALEFETE GEÇMİŞTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Saakaşvili’ye Mayıs 2015’te Ukrayna vatandaşlığı vermişti. Saakaşvili, Odessa Valiliği görevine atanmış ama 2016’da bu görevden istifa etmiş ve Yeni Güçler Hareketi Partisini kurarak muhalefete geçmişti. Saakaşvili, Temmuz 2017’de ABD’de bulunduğu esnada Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun imzaladığı kararname ile vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Muhalefetin de desteğiyle Polonya üzerinden sınırdan Ukrayna’ya pasaport kontrolü olmadan giren Saakaşvili, taraftarları ile Ukrayna Parlamentosu önünde 17 Ekim’den bu yana devam eden protesto eylemleri başlatmıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!