Uçak kazalarına kişisel önlemler

Güncelleme Tarihi:

Uçak kazalarına kişisel önlemler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Guam adasında düşen Güney Kore Havayolları'na ait Boeing 747'den 29 yolcunun kurtulması, uçuş güvenliği uzmanlarının ‘Kaza, yüzde yüz ölüm demek değildir' tezini bir kez daha kanıtladı. Uzmanlara göre, kaza sırasında dehşet saniyelerinde paniğe kapılmayan bilinçli yolcular kendi hayatlarını kurtarma şansını da arttırmış oluyor. Özellikle uçağın alev aldığı kazalarda sağ salim kurtulabilmek için bazı önlemler gerekiyor.

Giyim kuşam

Uçağa, kolay tutuşabilen sentetik kıyafetler yerine, pamuklu, deri ve yün gibi doğal malzemeden yapılmış giysilerle binmek gerekiyor. Vücudun mümkün olduğu kadar örtülü olması için uzun kollu kıyafetler ve pantolon öneriliyor. Yüksek ökçeli ayakkabılar çok tehlikeli. Hareket etmeyi zorlaştırdığı gibi, tahliye anında şişme kaydırağın delinmesine neden oluyor. Sandalet ve mokasen tarzı ayakkabılar da tavsiye edilmiyor. Uçuş için en uygunu bağcıklı ayakkabılar.

Uçağın şeması

Yolcuların uçağa bindikten sonra oturdukları koltukla acil çıkışlara olan mesafeyi, koltukları sayarak bir şema halinde kafalarında çizmeleri. Yangında yoğun dumandan veya gece karanlığında uçakta çıkış kapısını bulmak kolay olmuyor ve elle yordamıyla kolturkalır saymak gerekiyor.

Diğer önlemler

İki yaşından küçük çocuklar da mutlaka bir koltuğa oturtulup bağlanmalı yani bilet alınmalı.

Uçuşun en riskli anını oluşturan kalkış ve inişlerde uyanık olmak gerekiyor.

Tahliye sırasında yüksek ısı ve gazlardan korunmak için çömelerek baş hizasını aşağıda tutmak gerekiyor. Ancak diğer yolcular tarafından çiğnenecek kadar aşağıda değil.

Sıkı güvenlik önlemleri alan havayolu şirketlerini tercih etmek de önemli. Örneğin Amerikan Uçuş Birliği'nin son raporunda, ValuJet hariç, tüm Amerikan havayolu şirketleri A derecesi alırken, Kore Havayolları'na C derecesi verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!