Üç günde anlaşırız

Güncelleme Tarihi:

Üç günde anlaşırız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 01:58

Afganistan'ın geleceğinin ele alındığı Bonn konferansına katılan Kuzey İttifakı delegesi Hüseyin Enveri, ‘‘Üç gün içinde’’ bir geçiş hükümetinin kurulması konusunda anlaşmaya varılmasını beklediklerini söyledi.

Almanya'nın Bonn kentinde dün başlayan konferansa katılan Enveri, ‘‘Üç gün içinde bir geçiş hükümeti için anlaşmaya varılmasını bekliyoruz’’ diye konuştu. Şii İslami Hareket'in başında bulunan Enveri, üç gün sonra Afgan başkenti Kabil'de olacaklarını söyleyerek, çalışmalara başlayacaklarını belirtti. Enveri, Afganistan'ın güvenliğinin sağlanması için çok uluslu bir güç konuşlandırılmasına ve bu konunun müzakere edilmesine karşı olduğunu belirterek, ‘‘Buna ihtiyacımız yok’’ dedi.

KABİL'E GENİŞ TABANLI MECLİS

Kuzey İttifakı'nı temsil eden heyetin başkanı Yunus Kanuni ise, ülkede tek başına iktidar olmak istemediklerini söyledi.

Kuzey İttifakı İçişleri Bakanı Kanuni, ‘‘İktidarı tekelimize almak gibi bir niyetimiz yok. Samimi olarak barış çabalarını destekliyoruz ve ülkenin yeniden yapılandırılmasını ve bir ulusal birliğin oluşturulmasını istiyoruz’’ dedi.

Kuzey İttifakı'nın, Afganistan'daki etnik grupların eski temsilcilerinin oluşturduğu geniş tabanlı bir meclise hazır olduğunu söyleyen Kanuni, Bonn'daki konferansa barış mesajı getirdiklerini ve Afganistan'da kadınlar dahil bütün Afganların eşit haklardan yararlanmasını istediklerini söyledi.

AÇILIŞ FİSCHER'DEN

Bonn yakınlarındaki Petersberg şatosunda yapılan toplantıya, Afgan halkını temsilen ‘‘Kuzey İttifakı Heyeti’’, Sürgündeki Afgan Kralı Zahir Şah'ı temsilen ‘‘Roma Heyeti’’, Peştunlar'ı temsilen ‘‘Peşaver Heyeti’’ ve Afgan entelektüellerini temsilen ‘‘Kıbrıs Heyeti’’nden delegeler katılıyor. Konferansın açılışını yapan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Afgan delegelere hitaben, ‘‘Afganistan'ın barış ve uzlaşmanın kazanması için büyük bir fırsatı var. Sorumluluk sizde’’ dedi.

Sorularla Afgan zirvesi

BM ve ABD önderliğindeki koalisyon bu toplantılardan ne bekliyor?

Konferans'ın esas amacı tarafların iki yıllık geçici hükümetin ardından Afganistan'da geniş tabanlı bir hükümet kurulmasında mutabık olduklarını ilan etmesini sağlamak.

Türkiye, Pakistan ve İran gibi komşu ülkelerin görüşleri de dikkate alınacak mı?

Türkiye, dahil komşu ülkeler gözlemci olarak katılıyor, ancak görüşleri sonucu etkilemeyecek.

Bütün kartlar, başkent Kabil'i kontrolü altında tutan Kuzey İttifakı'nın mı elinde?

En önemli kartlar Kuzey İttifakı'nın elinde ancak hepsi değil. Tüm Afgan kabilelerinin, özellikle Peştunlar'ın bağlılığını sağlayabilmiş değil.

Afganistan'ın eski kralı Zahir Şah'ın Kabil'e dönme ihtimali var mı?

Tarafların Zahir Şah'a geçici yönetimde söz hakkı vermek istedikleri söyleniyor.

Müzakerelerde anlaşma sağlanamazsa ne olacak?

Anlaşma olmazsa, güçlü olanlar belli bölgelerin kontrolünü elinde tutmaya devam edecek. Bu durum yeni bir iç karışıklığa neden olabilir.

Kralın kadın delegesi

Bonn'daki zirveye iki Afgan kadın delege de katıldı. Kuzey İttifakı'na mensup Amina Afzali, 20 yıldır Afgan kadınlarının hakları için çalışıyor. Diğer kadın delege Rona Mansuri ise toplantıda Kral Zahir Şah'ın temsilcileri arasında yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!