Üç aylığa bağlamışlar

Güncelleme Tarihi:

Üç aylığa bağlamışlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2007 00:00

İngiliz BAE silah şirketinin 20 yıl önce Suudi Yönetimi’yle yaptığı 43 milyar sterlinlik satış anlaşmasına arabulucu olan Suudi Prensi Bandar’ı üç aylığa bağladığı iddia edildi.

1 milyar sterlin rüşvet aldığı öne sürülen Bandar, 20 yıl boyunca ülkesinin ABD Büyükelçisi olarak görev almıştı. Başkan Bush, sık sık Teksas’taki çiftliğinde ağırladığı Prens’e "Bandar Bush" lakabını takmıştı.

İNGİLİZ dev silah şirketi BAE’nin Suudi Arabistan’a silah satışı karşılığında pazarlığı yürüten Suudi Prens’e üç ayda bir 30 milyon sterlin olmak üzere toplam 1 milyar sterlin rüşvet verdiği öne sürüldü.

Söz konusu iddia İngiliz yayın kuruluşu BBC ve The Guardian Gazetesi tarafından ortaya atıldı. İngiliz basınına göre BAE ile Suudi Arabistan Yönetimi arasında 1985 yılında 72 Tornado ve 30 Hawk savaş uçağı da dahil toplam 43 milyar sterlinlik silah satışı anlaşması yapıldı. Bu anlaşmaya, Arapça "güvercin" anlamına gelen Al Yamamah adı verildi. Başbakan Margaret Thatcher döneminde yapılan bu sözleşmenin ardından bazı Suudi arabuluculara rüşvet verildiği iddiaları gündeme geldi. İngiliz Ağır Dolandırıcılık Dairesi de bu iddiaları takibe aldı. Tony Blair Hükümeti’nin ise Suudi Arabistan ile ilişkileri gerdiği gerekçesiyle soruşturmayı durdurduğu iddia edildi.

Şimdi ise İngiliz basını rüşvet alan kişinin bizzat 2005 yılına kadar Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi olan Prens Bandar olduğunu öne sürüyor. Buna göre, Bank of England’da İngiliz Savunma Bakanlığı’na bağlı gizli bir hesap açılmıştı. BAE bu hesabı kullanarak Bandar’a ödeme yaptı. Bir fonu andıran bu hesap üzerinden Suudi Arabistan’ın aldığı silahlar karşılığında İngiltere’ye petrol satması da mümkün oldu.

2002 yılında İngiltere’nin uluslararası anlaşmalar karşılığında aracılara komisyon ödemesi yasaklandı. Fakat bu yasak sonrasında da Prens Bandar’a ödemenin sürdüğü iddia edildi. Dün BAE’den yapılan açıklamada herhangi bir usulsüzlük olmadığı, her türlü ödemenin İngiltere ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Al Yamamah anlaşmasına uygun olduğu bildirildi.

Teksas sohbeti

Bush, ailesine yakınlığından ötürü ’Bandar Bush’ lakabını taktığı Suudi prensi sık sık Teksas’taki çiftliğinde ağırlıyordu. Prens Bandar’ın özel Airbus jeti de Amerikan futbol takımı Dallas Cowboys’larla aynı, yani mavi ve gümüş renklerde. Aspen ve İngiltere’de malikaneleri olan Suudi Prens, halen ülkesinin Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı.

Çiftlik müdavimi ’Bandar Bush’

ABD’nin Irak politikalarının belirlenmesinde bile söz sahibi olduğu öne sürülen Bandar, puroları, özel jeti ve uluslararası dostlarıyla siyaset dünyasının renkli bir karakteri olarak ortaya çıkıyor.

Şimdiki Suudi Veliaht Prensi Sultan bin Abdülaziz’in oğlu olan Prens Bandar, 1949 yılında Afrikalı bir cariyeden dünyaya geldi. Babasının başlangıçta kabullenmek istemediği Bandar, savaş pilotu eğitimi aldı. 30 yıldan bu yana uluslararası siyasetin önemli aktörlerinden biri olan Bandar, 2005 yılına kadar ülkesinin Washington Büyükelçisi’ydi. Bu dönemde Bush ailesiyle yakın ilişki kuran Bandar, Başkan Bush’un Teksas’taki çiftliğine sık sık konuk edildi. Bob Woodward, "Saldırı Planı" isimli kitabında Irak’a yönelik saldırı planı öncesinde Prens Bandar’ın önemli rol oynadığını iddia etti. Saddam Hüseyin’i devirme planının dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell’dan önce Prens Bandar’a gösterildiği öne sürüldü.

Rüşvetin seyir defteri

1985- Al Yamamah (güvercin) anlaşması Suudi Savunma Bakanı Prens Sultan ve dönemin İngiliz Savunma Bakanı Michael Heseltine arasında imzalandı.

1989- Ulusal Denetleme Bürosu (NAO), Suudi aracılara rüşvet ödendiği iddialarını araştırmaya başladı.

1992- Suudileri kızdırabileceği gerekçesiyle NAO’nun raporu sumen altı edildi.

2001- Suudi Prensin Hava Kuvvetleri’nde kalabilmesi için BAE’nin bir rüşvet fonu kurduğu öne sürüldü.

2004- Bir muhbir, The Guardian Gazetesi’nde rüşvet fonuyla ilgili daha fazla detay verdi. Ağır Sahtekarlık Dairesi (SFO), BAE yolsuzluğu iddialarını araştırmaya başladı.

2006- İngiliz hükümeti, Suudi ailesinin İsviçre’deki hesaplarına ulaşmak üzere olan SFO’nun soruşturmasını durdurdu.

2007- OECD, konuyla ilgili kendi soruşturmasını başlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!