'Twitter katili' Branch 15 milyon dolara satıldı

Güncelleme Tarihi:

Twitter katili Branch 15 milyon dolara satıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2014 01:23

Türk genci Cemre Güngör, iki yıl önce ABD’li iki arkadaşı ile birlikte kurduğu sosyal medya sitesi 'Branch’i Facebook’a 15 milyon dolara sattı.

Haberin Devamı

Branch’in programını geliştiren 27 yaşındaki Cemre Güngör’ün New York’ta iki Amerikalı arkadaşı ile birlikte kurduğu sosyal medya sitesine önce Twitter’ın ilk kurucuları Evan Williams ve Biz Stone melek yatırımcı olarak ortak oldu, dün ise Facebook satın aldı.

Branch’in CEO’su Josh Miller, Facebook üzerinden yayımladığı bildiride dokuz kişilik ekiplerinin bundan böyle Facebook’ta çalışacaklarını ve Facebook üzerinde 'sohbetler' (Conversations) başlıklı Branch benzeri özel sohbet ve tartışma platformları geliştireceklerini açıkladı. ABD basınında da yankı uyandıran haberde satış fiyatı olarak 15 milyon dolar geçerken, Facebook üzerinde geliştirilecek olan yeni projelerdeki ortaklığın detayları üzerinde henüz daha fazla bilgi yok.

Branch’in en önemli mimarı ve yazılımını hazırlayan Cemre Güngör ise satış ile ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada detaylı bilgi vermekten çekinirken, tüm anlaşma şartlarının ileri bir tarihte Facebook tarafından duyurulacağını söyledi.

Türkçe de 'dal' anlamına gelen Branch, Twitter’ın aksine kullanıcıların açtıkları tartışma konularını adeta ismi gibi ‘dallandırarak’ derinlemesine sunuyor. Twitter benzeri bir tartışma sitesi olduğu için Twitter’ın ilk kurucularının da ilgisini çeken Branch, 'Twitter killer' veya 'anti-Twitter' diye anılmıştı.

Twitter katili Branch 15 milyon dolara satıldı

Haberin Devamı

AMAÇ DAHA ÇOK TARTIŞMA
Kullanıcıların Twitter hesaplarını entegre edebildikleri Branch, aynı zamanda klasik tartışma forumlarının internette sunduğu kullanım kargaşasını, yavaşlığı ve görsel zayıflığı gideriyor. Kullanıcıların 'izleyici' ya da 'kullanıcı' olarak iki farklı seçenekte tartışmaları takip edebildiği Branch'te, her isteyen istediği arkadaşını davet ederek bir tartışma başlatabiliyor.

POTLUCK'I DA ONLAR KURDU
Branch’in kısa sürede tanınması ve özellikle medya ve akedemik çevrede kullanıcılarının artması sonrasında iPhone üzerinde çalışan Potluck isimli haber paylaşım platformunun tasarımını da yapan Cemre, ekibin iş geliştirmeden sorumlu olan ortağı ve CEO’su Josh Miller’in Facebook ile anlaşma yapmayı başarması sonrasında, artık Facebook için yeni projeler üzerinde çalışacak.

Cemre Güngör, sistemi Hürriyet’e şöyle anlatmıştı:

“İnternette insanların yayın yapmasını sağlayan tüm platformlar tek yönlü. Örneğin; Twitter’da insanlar birbirleriyle yazışıyor ama yapısı gereğiyle dışarıya mesaj gönderdiğiniz bir program. Bir sürü sitenin yorum kısmı var ama yapıları gereği iyi bir tartışma sağlayan programlar değil. Biz insanların birbirleriyle konuşmasını tartışmasını sağlayabilecek bir platform olabilir mi diye düşündük. Genel olarak yaptığımız bundan farklı değil. Katılımcıları, tartışmayı başlatan kişi davet ediyor. Ama, diğer insanlar izleyici olarak takip edebiliyor. Bu konuşmaları Twitter’dan da duyurabiliyorsunuz. Esas amacımız, özellikle gazetelerde herkesin bu tartışmalara katılmasını istemiyoruz. Çok kargaşa ve fazlalık oluyor.”

Haberin Devamı

YEMEK, OBAMA, İSTANBUL
Amerikan medya organlarının kendileriyle toplantılar yaptıklarını anlatan Cemre, Branch’teki tartışmalar hakkında bilgi veriyor:

“İnsanlar Branch ile gerçek kimliklerini kullanarak tartışmalara katılıyor. Böylece sansürleme sürecine takılmadan anında aktarım sağlanıyor. Şimdiden kullanıcılar yemek konusu, Barack Obama’nın hayatını yazan bir yazar, 'Obama ailesini seviyor musunuz' diye arkadaşlarını davet ederek tartışma başlattı. 'İstanbul’a gidiyorum. Ne yapmalıyım' diye de bir tartışma başlatabiliyorsunuz sitede.”

BRANCH'İN TASARIMI ONA AİT
Ankaralı ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan Cemre, New York Üniversitesi’nde (NYU) “Experimental Media” üzerine master eğitimini yaparken “Hack NY” isimli bir çalışma grubuna katıldı. Burada çalıştığı Josh Miller ve Hursh Agrawal ile “Branch”ı kurmaya karar veren Cemre, arkadaşlarının bu “Start-Up” projeyi tamamlamaya ve yatırımcı çekmek için okulu tamamen bırakmalarına bu ülkede öğrenci vizesi ile bulunduğu için katılamadı. Geçen yaz başlatılan proje şimdi CEO olan Josh’un San Fransisco’daki yatırımcılarla toplantılar yaptı. Cemre ise bu arada New York’ta kalarak hem okunu tamamladı hem de sitenin tasarımını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!