'Twitter’a sevindik YouTube’u da açın'

Güncelleme Tarihi:

Twitter’a sevindik YouTube’u da açın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 09:45

ABD yönetimi, Twitter’ın açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Twitter için alınan mahkeme kararı doğrultusunda Türk hükümetine YouTube yasağını da kaldırma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ABD yönetimi, uluslararası toplumdan gelen sert eleştirilerin ardından Twitter’ın Anayasa Mahkemesi’nden çıkan karar doğrultusunda tekrar açılmasından memnuniyet duyulduğunu belirterek, Türk hükümetinden Ankara’da yerel mahkeme kararı uyarınca YouTube’a olan erişim yasağını da kaldırmasını istedi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf, günlük basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi’nin Twittter’a erişim yasağının kaldırılması kararı ve hükümetin de bunu uygulamasıyla ilgili şunları söyledi:

“Karardan memnuniyet duyuyoruz ve Türkiye’deki ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Türk hükümetinin dünkü karar uyarınca Twitter’a getirilen yasağı kaldırdığını da biliyoruz. Aynı zamanda, hükümetin YouTube’a erişimi kapatmasına dair Ankara mahkemesinin aldığı kararı da takip ediyoruz. Açıkçası, Türk hükümetine YouTube’u da açma çağrısı yapmaya devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

MAHKEME 'AÇIN' DEDİ

Twitter’a erişimin engellenmesinin ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Dışişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey bir toplantıda Suriye konusunda yapılan konuşmaların sızdırılması sonrası 27 Mart’ta video paylaşım sitesi Youtube’a da yasak getirmişti. Şubat ayında değiştirilen 5651 sayılı internet yasasına dayanılarak alınan idari kararın ardından da kanun gereği, Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme, TİB’in kararını onaylamış ve Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun’a istinaden yasağın sürmesi yönünde karar almıştı. Ancak Twitter'ın tekrar erişime açılmasının ardından Türkiye Barolar Birliği’nin itirazı üzerine konuyu yeniden gözden geçiren mahkeme, önceki akşam YouTube yasağının da kaldırılması yönünde karar vermişti.

ASLİYE CEZA MAHKEMESİ “YASAĞA DEVAM” DEDİ

Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı, suça konu içeriklerin kaldırılmadığı gerekçesiyle YouTube yasağını kaldıran karara itiraz etti. İtirazı üst mahkeme olarak değerlendiren Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, söz konusu linklere dair kararın ilgili siteye tebliğine rağmen, bildirilen süre içerisinde gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle “YouTube”a erişimin engellenmesine ve “suça konu içerikler” kaldırılıncaya kadar erişim engelinin devamına karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!