'Tutuklu gazeteci' sıralamasında Türkiye beşinci

Güncelleme Tarihi:

Tutuklu gazeteci sıralamasında Türkiye beşinci
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 15:22

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) yıllık raporuna göre, en fazla tutuklu gazeteci bulunan ülkeler listesinde Türkiye beşinci sırada.

Haberin Devamı

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, dünya genelinde 1 Aralık itibarıyla 199 gazeteci, mesleğiyle ilgili çalışmaları nedeniyle hapiste bulunuyor.

Hapisteki 49 gazeteciyle Çin listede başı çekerken, 23 gazetecinin hapiste bulunduğu Mısır ikinci, 19 gazetecinin hapiste bulunduğu İran üçüncü, Eritre ise 17 gazeteciyle dördüncü sırada yer alıyor. Beşinci sıradaki Türkiye'de hapisteki gazeteci sayısı ise 14 olarak kaydedildi.

Raporda, Çin'de hapisteki gazeteci sayısının, CPJ'nin yıllık rapor tutmaya başladığı 1990 yılından bu yana en yüksek sayıya ulaştığı belirtiliyor.

BU YIL İKİYE KATLANDI

2014 yılında Türkiye'nin onlarca gazeteciyi serbest bıraktığının belirtildiği raporda, 2015'te hapisteki gazeteci sayısının ikiye katlanarak 14'e yükseldiğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl Türkiye aynı listede 10'uncu sırada yer almıştı. CPJ, Türkiye’nin 2012 ve 2013 yıllarında en çok gazeteciyi hapseden ülke olduğunu bildirmişti.

CPJ raporunda sadece devletler tarafından tutuklanan gazeteciler listeye dahil ediliyor. Komite, Ortadoğu ve Afrika'nın kuzeyinde IŞİD ve diğer militan grupların elinde en az 40 gazetecinin bulunduğuna işaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!