Türkmenler mezhep çatışmasından kaygılı

Güncelleme Tarihi:

Türkmenler mezhep çatışmasından kaygılı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2016 20:16

Musul’u kurtarma operasyonu 9. gününü geride bırakırken bölgedeki Türkmenler tedirgin. Türkmenlerin bir kısmı olası bir mezhep ve etnik çatışmanın önlenmesi için Türkiye’nin operasyonda yer alması gerektiğini savunurken, bir kısmı da Türkiye’nin operasyonda yer almaması gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’NİN MUSUL’DA OLMASINDA YARAR VAR’

Türkmen Kalkınma Partisi(TKP) Genel Başkanı Muhammed İlhanlı: “Tabloya baktığımızda ABD ve müttefikleri kendi menfaatları çerçevesinde Musul

Türkmenler mezhep çatışmasından kaygılı
harekâtını yürütüyor ve sonraki aşamayı düşünüyor. Operasyon için askeri olarak anlaşan taraflar sonuçta siyasi bir anlaşma da yapacak. Türkiye, Musul’daki etnik gruplara göre, özellikle Sünni Arap ve Türkmenlere yabancı sayılmaz. DEAŞ’tan kurtarılan bütün bölgeler Irak ordusu tarafından değil Haşdi Şabi tarafından kurtarıldı. Musul’un Irak ordusu tarafından kurtarılması uzak bir ihtimal. Haşdi Şabi resmi olarak girmezse bile Irak askeri üniformasıyla yüzde seksen ihtimalle Musul’a girecek. Türkiye uzmanlarının gözlemci, barış gücü veya koruma gücü olarak Musul’da olmasında yarar var.”

Haberin Devamı

‘TÜRKMEN BÖLGELERİ TÜRKMEN ELİYLE TEMİZLENMELİ’

Milliyetçi Türkmen Halk Partisi Başkanı Dr. Turhan Mutlu:Musul nüfusunun yüzde 40’ı Arap, yüzde 60’ı ise Kürt, Türkmen, Hristiyan, Yezidi ve Şabaklardan oluşuyor. DEAŞ, Musul’u aldıktan sonra Şii Türkmenler şehri tamamen terk etti. Sünni Türkmenlerin bir kısmı da Erbil ve Duhok’a göç etti. Türkmenler olarak Musul’un tamamen DEAŞ’den temizlenmesini istiyoruz. Bizler Türkmenlerin yoğun olduğu bölgelerin Irak hükümetinin desteğiyle Türkmen eliyle temizlenmesini istiyoruz. Türkiye, Musul için bir şey yapmak istiyorsa Irak hükümetiyle anlaşmalı ve Musul’u kurtarma operasyonuna destek vermeli. Türkiye maalesef 2010 Yılından beri Irak’ta taraf tutmaya başladı. Oysa Irak’ta tarafsız davranarak Irak’ta bulunan herkese eşit mesafede durmalıydı. Türkiye Irak’ta sorunun değil, çözümün bir parçası olmalı.”

‘TÜRKİYE’NİN YER ALMASI MEZHEP ÇATIŞMASINI ENGELLER’

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Türkmen Kontenjanı Milletvekili Aydın Maruf Selim: “Irak Türkiye’nin sınır komşusu. Irak’ta ortaya çıkacak bir kaos, bir güvenlik problemi doğrudan Türkiye’yi etkileyecektir. Dolayısıyla Türkiye operasyonda yer almalıdır. Irak ordusu ve Irak hükümeti Telafer’de yaşayan etnik gruplara sahip çıkamadı. DEAŞ, Telafer’e girdiğinde oradaki Türkmenleri kimse koruyamadı. Irak’ta her milletten oluşan 1 milyondan fazla kişi zorla göçe maruz kaldı. Bunun dışında binlerce insan hayatını kaybetti. Türkiye’nin iyi bir askeri tecrübesi var. Türkiye’nin operasyonda yer alması bölgede bir Sünni-Şii çatışmasına neden olmaz. Tam tersine mezhep çatışmasını engeller.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!