Türkmen gazına ABD'den onay

Güncelleme Tarihi:

Türkmen gazına ABDden onay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD Yönetimi, İran'dan geçecek Türkmenistan-Türkiye doğalgaz boru hattına yeşil ışık yaktı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Anne Luzzatto, projenin İran'a uygulanan ambargoyu ihlal etmeyeceğini düşündüklerini açıkladı.

Boru hattının İran'a asgari düzeyde yardımı olsa da, temelde Orta Asya cumhuriyetlerinin enerji kaynaklarının pazara çıkmasına yardımcı olacağını belirten Sözcü Luzzatto, ‘‘Bu durum, Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendirirken, İran'la ilişkilerimizde bir değişiklik yaratmayacak'' dedi. Washington Post Gazetesi'ne yaptığı açıklamada sözcü, boru hattından İran gazının taşınmayacağına inandıklarını da sözlerine ekledi. İran'ın sadece taşıma ücretinden pay alması bekleniyor.

Türkmenistan'dan başlayacak olan 1.6 milyar dolarlık doğalgaz boru hattı İran'da 3 bin 220 kilometre yol katettikten sonra Türkiye'ye gelecek. Boru hattının ilerki yıllarda da Türkiye'den Avrupa'ya devam etmesi düşünülüyor. Başlangıçta, yılda 3 milyon metre küp doğalgaz taşıyacak olan boru hattının kapasitesi de, daha sonra yılda 30 milyon metreküpe çıkarılabilecek.

Proje sayesinde ABD, 1979 yılında gerçekleşen İslam devrimi sonrasında ilk kez çok ortaklı büyük bir projede görev alabilecek. ABD, 1996 yılında kabul ettiği bir yasayla, İran'ın enerji sektörüne 40 milyon dolardan fazla ABD veya yabancı yatırım yapılmasını yasaklamıştı.

Washington Post Gazetesi'ne konuyla ilgili açıklama yapan bir ABD'li yetkili boru hattını onaylama konusunda tereddütte kaldıklarını ancak, engelleme gibi bir güçleri olmadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!