Türkiye'yle ilgili o iddia ilk kez Amerikan resmi belgelerinde

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyle ilgili o iddia ilk kez Amerikan resmi belgelerinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 12:48

Son dönemde ABD basınında yer alan, Türkiye'nin Suriye'deki El Kaide unsurlarına insan kaynağı ve silah için "transit ülke" olarak kullanıldığı iddiası, ilk kez ABD'deki resmi bir kurum tarafından da gündeme getirildi.

Haberin Devamı

ABD Hazine Bakanlığı'nın, İran'a yönelik ABD ambargosunu delen ve terörizme destek veren kişi ve kuruluşları açıkladığı resmi raporunda, Türkiye'nin de adı geçti.

"EL KAİDE, TÜRKİYE'Yİ TRANSİT ÜLKE OLARAK KULLANIYOR"
İran'daki El Kaide yapılanmasının ayrıntılarının açıklandığı raporda, Türkiye'nin de İran'da nüvelenmiş El Kaide unsurları tarafından, Suriye'deki El Nusra Cephesi’ne silah ve yabancı savaşçı geçişi için transit ülke olarak kullanıldığı ifade edildi.

Raporda şöyle denildi:

"ABD Hazine Bakanlığı bugün, belirlediği İran merkezli hareket eden, El Kaide faaliyetlerini kolaylaştıranı açıklamaktadır. Bu kolaylaştırıcı (faciliator), İran yetkililerinin de bilgisi dahilinde hareket edip, El Kaide'nin İran'daki ağını koordine etmektedir. Bu ağ, aynı zamanda İran'ın, Türkiye üzerinden Suriye'deki El Kaide bağlı unsurları mali kaynak ve yabancı savaşçı gönderilmesinde transit ülke olarak kullanılmasını da desteklemektedir. Desteklenen unsurlar arasında El Nusra cephesi de vardır."

Haberin Devamı

"YENİ YABANCI SAVAŞÇILAR, TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE GÖNDERİLİYOR..."
Raporda, İran merkezli El Kaide ağının lideri olarak Yasin Al Suri adlı kişi gösterildi. Al Suri'nin liderliğindeki ağın, Suriye'de savaşma isteyen yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden bu ülkeye gitmesine ilişkin yolları da ayarladığı ifade edildi.

"TÜRKİYE, KÖRFEZ FONLARININ EL KAİDE'YE GÖNDERİLMESİNDE DE TRANSİT ÜLKE"
İran'daki söz konusu ağın ayrıca, Körfez ülkelerindeki El Kaide destekçisi bağışçıların sağladığı mali kaynakların Suriye'deki El Nusra Cephesi'ne ulaştırılmasında da görev aldığı belirtildi. Raporda, "İran merkezli El Kaide ağının elinde, Kuveytli cihatçı bağışçıların Türkiye üzerinden Suriye'ye para göndermesini sağlayan geniş bir örgüt oluşmuş durumda" denildi.

RAPORDA BİR DE TÜRK VATANDAŞININ ADI GEÇİYOR
Raporda ayrıca, söz konusu ağa dahil olduğu iddia edilen Türk vatandaşı bir kişinin adı da geçti. İran'ın silah taşıyabilen sürat teknesi edinmesine aracı olmakla suçlanan Ali Canko adlı Türk vatandaşının İran merkezli "Tiva Sanat Grubu" adlı şirketler topluluğu aracılığıyla, ağ içinde yer aldığı öne sürüldü.
Raporda, ABD'nin İran bağlantıları nedeniyle ambargo uyguladığı şirket ve isimlerin, Türkiye, Gürcistan, Afganistan, İran, BAE, Almanya ve İspanya gibi ülkelerde faaliyetlerini sürdürdükleri de ifade edildi.

Türkiyeyle ilgili o iddia ilk kez Amerikan resmi belgelerinde

Raporda adı geçen Ali Canko. (Fotoğraf: Facebook)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!