Türkiye’nin anahtar rolünü çok iyi bilen, bunu her fırsatta vurgulayan bir politikacı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin anahtar rolünü çok iyi bilen, bunu her fırsatta vurgulayan bir politikacı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 09:35

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’in şubatta cumhurbaşkanı seçilmesi, Türkiye’yle ilişkileri nasıl etkiler? Türkiye, Avrupa’ya daha mı fazla bağlanır, yoksa uzaklaşır mı?

Haberin Devamı

Türkiye’nin anahtar rolünü çok iyi bilen, bunu her fırsatta vurgulayan bir politikacı

ALMANYA’nın Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, iktidardaki büyük koalisyon partilerinin ortak cumhurbaşkanı adayı. Daha doğrusu, Başbakan Merkel ve kardeş parti CSU açısından Steinmeier zorunlu bir cumhurbaşkanı adayı. 

Niçin?
Birincisi, Merkel ve CSU lideri Seehofer, Hıristiyan Birlik Partileri olarak, cumhurbaşkanlığı koltuğuna ortak bir aday bulamadı. İkincisi, Muhafazakar Hıristiyan Birlik Partileri, gelecek yıl yapılacak genel seçimleri hesaba katarak, sosyaldemokrat adaya “Aklın kararı” diye ‘Evet’ demek zorunda kaldı. Merkel’in gelecek seçimlerdeki koalisyon tercihi aslında Yeşiller’den yanaydı. Ama CSU lideri Seehofer, Yeşillerle bir koalisyon seçeneğine başından beri karşı çıktı. Gelecek seçimlerde sosyal demokratlarla koalisyondan başka seçenek göremeyen Seehofer, Steinmeier’in adaylığına zorunlu evet dedi.
Bir terslik çıkmazsa Steinmeier, 12 Şubat’ta Almanya’nın 12’nci cumhurbaşkanı olacak.

Haberin Devamı

KRİZ TECRÜBESİ VAR

Türkiye ile Almanya arasında ilişkiler zor bir dönemden geçiyor. İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkmaya hazırlanıyor. AB ülkeleri ekonomik sorunlar ve mülteci kriziyle boğuşuyor. Avrupa’da milliyetçi sağ popülist partiler iktidara yürüyor. ABD’de ne yapacağı önceden kestirilemeyen biri, başkan koltuğuna oturacak. Dünyada çok sancılı dönüşümlerin ve huzursuzlukların yaşandığı bir dönemde, Almanya, Steinmeier gibi dış politikada son derece tecrübeli ve donanımlı birini cumhurbaşkanı yapacak.

OLUMLU BAKIYOR

Steinmeier’in cumhurbaşkanı olması, Türkiye Almanya ilişkilerini nasıl etkiler? Eski başbakanlardan Schröder’in Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek vermesinde çok önemli rolü olan Steinmeier bugün de Türkiye’nin AB üyeliğinin en kararlı savunucularından. Son zamanlarda bazı AB ülkelerinden yükselen, “Türkiye’yle müzakereleri durduralım” çağrılarına karşı kararlıca duran Steinmeier, Türkiye’den gelen sert tepkileri de gayet soğukkanlı ve sakin bir ses tonuyla karşıladı. Çünkü Türkiye’nin bölgesindeki krizlerde anahtar rolünü çok iyi bilen, bunu her fırsatta vurgulayan bir politikacı. Ne yapacağı belli olan, yumuşak dilli bir diplomat olarak tanınan Steinmeier’in Almanya cumhurbaşkanı olması, hem iki ülke hem de AB ile ilişkiler açısından önemli bir fırsat.

Haberin Devamı

AMELİYATTAN SONRA SAÇLARI BEYAZLADI

Steinmeier hareketli ve hep yükselen siyasi bir kariyer öyküsüne sahip. 1956’da Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki Detmold kentinde doğan Steinmeier, kendine çok güvenen özelliği sahip Oğlak burcundan. Babası marangoz ve mevsimlik işçi olan Steinmeier’in fabrika işçisi annesi ise İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yerini yurdunu terk etmek zorunda kalan bir savaş mültecisi. Amatör futbol takımında savunmada oynayan Steinmeier’e, takım arkadaşları rakip oyuncuyu elle dokunarak engellediği için Gıdıklayıcı adını takarlar. Steinmeier 24 yaşında hayatı boyunca kör kalma tehlikesiyle ağır bir göz ameliyatı geçirir. Kör kalmaktan kurtulur ama sarışın saçları tamamen beyaza dönüşür. Liseyi bitirdikten sonra hava kuvvetlerinde askeri görevini yapar. Ardından Giessen Üniversitesi’nde hukuk ve siyasal bilimler okuyan Steinmeier, öğrencilik yıllarında Giessen’de istihbaratın gözetimi altındaki Demokratie und Recht (Demokrasi ve Hukuk) adlı sol dergide çalışır.

Haberin Devamı

BİR BÖBREĞİNİ EŞİNE BAĞIŞLADI

Steinmeier’in üniversiteyi bitirdikten sonra aynı üniversitede kamu hukuku kürsüsünde bir süre araştırma görevlisi olarak çalıştı. İlk siyasi kariyerine Hannover’de Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlığında medya danışmanı olarak başladı. Burada daha sonra eyalet Başbakanı Schröder’le tanıştı. 14 yıl Schröder’in en önemli danışmanı ve sağ kolu oldu. 2005 yılında Merkel başbakanlığında kurulan ilk büyük koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanlığı ve daha sonra başbakan yardımcılığı yaptı. 2009 seçimlerinde partisi SPD’nin başbakan adayı oldu ama kazanamadı. 2013’te Merkel yönetimindeki ikinci büyük koalisyonda yeniden Dışişleri Bakanı oldu. Evli ve bir kız çocuğu olan Steinmeier eşi Elke Büdenbender’e bir böbreğini bağışladı. Steinmeier’le birlikte Berlin’de Cumhurbaşkanlığı sarayı Bellevue’ye First Lady olarak taşınacak olan Elke Büdenbender idari mahkeme yargıcı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!