Türkiye'den Orta Afrika'ya "özel temsilci"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Orta Afrikaya özel temsilci
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2014 01:11

Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) askeri katkı istediği Orta Afrika Cumhuriyeti’ne (OAC) önümüzdeki hafta “özel temsilci” sıfatıyla Dışişleri Bakanlığı Afrika İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Hulusi Kılıç başkanlığında bir heyet gönderecek.

Haberin Devamı

Özel temsilciden sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da OAC’ye gitmesi bekleniyor.

AB VE İİT İÇİN RAPOR
Türkiye’nin OAC’ye özel temsilci göndermesi, önceki gün İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Suudi Arabistan’da yapılan İcra Komitesi Toplantısı’nda kararlaştırıldı. Kılıç’ın heyetinde TİKA ve Genelkurmay’dan da yetkililer olacak.

Türkiye, OAC’de insani ve siyasi durumu yerinde görecek olan heyetin hazırlayacağı rapor doğrultusunda hem AB’ye, hem de İİT’ye neler yapılması gerektiği konusunda ayrıntılı ve somut önerilerde bulunacak. Heyetin geri dönmesinden sonra da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İİT Dönem Başkanı Gine’nin Dışişleri Bakanı Lounceny Fall ile birlikte OAC’ye gitmesi planlanıyor.

İİT’DEN DE ATAK
Türkiye’nin önerisi üzerine İİT İcra Komitesi’nde teşkilatın da OAC için ayrı bir özel temsilci ataması ve ülkeye özel bir heyet göndererek eylem planı çıkarması da kararlaştırıldı. OAC’den büyük göç dalgasının yaşandığı Çad ve Kamerun’da da incelemelerde bulunacak olan heyet, insani, güvenlik, siyasi geçiş ve çevre ülkelerdeki mülteciler konusunda İİT’nin en etkin şekilde hangi önlemleri alabileceğini belirleyecek. Özel temsilci de OAC makamları ve çevre ülkelerle işbirliği ve koordinasyon içinde çalışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!