Türkiye'den ‘Balkan Gücü’ önerisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden ‘Balkan Gücü’ önerisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nde aradığını bulamayan ve siyasi ilişkilerini kesen Türkiye ağırlığını NATO ve Balkanlara koyuyor. Türkiye, NATO kapsamında bir ‘‘Ortak Balkan Gücü’’ oluşturulması için çalışma başlattı. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, bugün Brüksel'deki NATO toplantısında Balkan gücü toplanması önerisini tartışmaya açacak.

Cem, yarın yapılacak Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi'nde de konseyin çalışmalarına katılan Balkan ülkelerine oluşturulacak bu güce katılma çağrısı yapacak. Ortak barış gücü NATO çerçevesinde eski Doğu Bloku ülkelerinin ittifaka hazırlanmalarını sağlamak için kurulan Barış İçin Ortaklık (BİO) süreci şemsiyesi altında yapılandırılacak.

Türkiye'nin çağrısı tüm NATO üyeleri ve BİO'ya üye Balkan ülkeleri için açık olacak. Katılmak isterse bu gücü Yunanistan da asker verebilecek.

BİO EĞİTİM MERKEZİ

Türkiye ayrıca ‘‘BİO Eğitim Merkezi kurulması’’ şeklinde bir öneride daha bulunacak. Dışişleri Bakanı Cem, merkezin Türkiye'de kurulmasını ve tüm BİO ülkelerine açık olmasını önerecek. Eğitim merkezinin asıl amacı ise, özellikle NATO programlarına maddi imkansızlıklar nedeniyle yeterince katılamayan Orta Asya ve Kafkas ülkeleri subaylarının eğitilmesi olacak. Türkiye, bu subayların veya askerlerin NATO standartlarına getirilmesini üstlenecek.

Türkiye toplantılarda BİO çerçevesinde bölgesel işbiriliği gruplarının oluşturulmasını ve böylece NATO ve BİO ülkelerinin komşularıyla daha sıkı işbirliğine girmelerini savunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!