Türkiye'deki Bulgarlar AP seçiminde oy kullanamayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki Bulgarlar AP seçiminde oy kullanamayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 13:10

Bulgaristan parlamentosunda, 3 ay sonra yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği seçiminde Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmalarını engellemek amacıyla muhalefet partileri tarafından hazırlanan yasa tasarısı değişikliği kabul edildi.

Haberin Devamı

Eski başbakanlardan İvan Kostov'un liderliğini yaptığı Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB) ile ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisi milletvekilleri tarafından gündeme getirilen yasa tasarısı değişikliğine iktidardaki koalisyon partilerinden bazı milletvekillerinin de destek vermesi dikkat çekti.

Yasa tasarısı değişikliği üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ve koalisyon hükümetinin ortağı olan Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) karşı çıkmasına rağmen, 55'e karşı 111 oyla kabul edildi. Oylamada 40 milletvekili ise çekimser kaldı.

AP Milletvekilliği Seçim Yasa tasarında yapılan değişikliğe göre, 3 ay sonra yapılacak seçimde Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerde yaşayan Bulgaristan vatandaşları oy kullanamayacak. Bu vatandaşların oy kullanabilmesi için seçim tarihinden en az 3 ay önce Bulgaristan'a gelip seçim günününe kadar Bulgaristan'da ikamet etmeleri gerekecek.

HÖH'TEN SERT TEPKİ

Haberin Devamı

Muhalefet partileri milletvekillerinin alkışları ve sevinç çığlıkları ile kabul edilen tasarı değişikliğine HÖH ise sert tepki gösterdi.

HÖH milletvekilleri değişikliğin kabul edilmesi üzerine kararı protesto ederek, genel kurul salonunu terk etti. HÖH milletvekillerinden Lütfi Mestan, yasa tasarısı ile Bulgaristan vatandaşları arasında ayrımcılık yapıldığını belirterek, "Yasa tasarısındaki bu antidemokratik değişikliğe evet oyu verenler bu utancı ömür boyu yaşayacaklardır" dedi.
HÖH milletvekili Remzi Osman da  yaptığı açıklamada, yasa tasarısı ile yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanma haklarının zorla ellerinden alındığını söyledi.

Bu haksız uygulamanın ortadan kaldırılması için her türlü girişimi yapacaklarını belirten Osman, söz konusu uygulamanın hem Bulgaristan anayasasına hem de Avrupa İnsan Hakları Beyannamesine aykırı olduğunun altını çizdi.
Bulgaristan'da 3 ay sonra yapılacak seçimle Avrupa Parlamentosun'da ülkeyi temsil edecek 18 milletvekili seçilecek. Türkiye'deki Bulgar vatandaşlarının oy kullanmalarının engellemesinin HÖH'e seçimde en az iki milletvekilliği kaybettireceği tahmin ediliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!