Türkiye zirvesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye zirvesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupalı liderlerin ‘Bu bir Türkiye zirvesi olmayacak’ dedikleri Lüksemburg zirvesinde en çok tartışılan konu Türkiye oldu ve gazeteciler liderleri Türkiye konusunda soru yağmuruna tuttu.

AB Komisyonu Başkanı Jacques Santer ve Dışilişkiler Temsilcisi Hans van den Broek'ın Sözcüsüleri sonuç bildirisini ‘Yılmaz’ın zaferi' olarak değerlendirdi.

Sözcü hiçbir beklentiye cevap verilmemesi, Lüksemburg'un üç aydan beri gösterdiği çabaya karşılık Türkiye'nin hiçbir konuda adım atmamasına rağmen üyelik yolunun açık bırakıldığını söyledi.

Yılmaz'ın yemek davetini boykot etmesi kararı Lüksemburg'ta şok etkisi yarattı. Tüm gazeteler dünkü sayfalarını Türkiye'nin restine ayırdı.

Toplantılarda Yunanistan sürekli çekincelerde bulundu ve bazen 14 ülke liderine rağmen birçok maddeye karşı çıktı.

Liderler Yunan engelini aştıktan sonra yapılan açıklamalarda Yunanistan'ın uzlaşmaz tutumunun her toplantıda olduğu gibi sorun yarattığı belirtildi.

Toplantıyı izleyen 1700'ün üzerinde gazeteci ilk günden toplantının bitimine kadar Türk tarafının tepkisini anlamak için olayı izleyen Türk basın mensuplarını soru yağmuruna tuttu.

Görüşmelerde Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, yine lokomotif rolü oynadı. İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'den büyük destek gördü.

Zirvede dünkü tartışma korularından biri de Kıbrıs ile tam üyelik görüşmelerinin ne zaman başlayacağı oluşturdu. Chirac, ‘Kıbrıs sorunu çözülmeden görüşmeler başlamasın’ dedi. Ancak Chirac, tartışmalardan sonra itirazını geri aldı.

Toplantıların Türkiye'den sonra en tartışmalı konusu Avrupa Para Birliği oldu. Bir yıl önce Para Birliği'ne giremeyeceği söylenen İtalya, ‘EuroX’ adı verilen ve AB'nin çekirdeğini oluşturacak olan ülkeler arasına kabul edildi. İngiltere bu grubu kendi isteğiyle katılmadı, Yunanistan, Danimarka ve İsveç ise kabul edilmediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!