Türkiye, Tanzanya ile aynı ligde

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Tanzanya ile aynı ligde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2009 00:00

ABD yönetimi ve özel grupların finanse ettiği sivil toplum örgütü Freedom House (Özgürlük Evi) 195 ülkeyi inceleyip bir rapor hazırladı. Rapora göre, dünya basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye, Tanzanya, Komor Adaları ve Arnavutluk 101’inci sırayı paylaştılar.

WASHİNGTON’da Freedom House tarafından dün açıklanan raporda, dünyanın yüzde 36’sında (70 ülke) basının "özgür" ve yüzde 31’inde (61 ülke) "kısmen özgür" olduğu, yüzde 33’ünde (64 ülke) ise basın özgürlüğünden bahsedilemeyeceği belirtildi. Bugün dünya nüfusunun sadece yüzde 17’si basının tamamen özgür olduğu ülkelerde yaşıyor.

Basın özgürlüğü açısından en iyi puanı, İzlanda, Finlandiya ve Norveç aldı. Basının en çok kısıtlandığı ülkeler ise Kuzey Kore, Türkmenistan, Burma, Libya, Eritre, Küba, Özbekistan ve Beyaz Rusya oldu. 25 ülkeden 23’ünün özgür basına sahip olduğu Avrupa, dünyanın bu bakımdan en iyi kıtası. İstisna teşkil eden iki Avrupa ülkesinden biri olan İtalya, diğeri ise

ABD Başkanı Barack Obama da, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü vesilesiyle dün yayınladığı mesajında, basın özgürlüğünün önemini vurguladı. "Yönetim olarak gazetecilere destek veriyoruz" diyen Obama, doğruları ortaya çıkaran gazetecilerin vazgeçilmez rolünü hatırlattı ve görev başında hayatını kaybeden veya haberleri nedeniyle hapsedilen gazetecilerin sayısının artmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Hükümet basınla polemiğe giriyor

Raporun yazarlarından Freedom House uzmanı Karin Deutch Karlekar adlı şu yorumu yaptı: "301’inci madde, basına ve yazarlara yönelik baskı gibi konulardaki kaygımız sürüyor. Aynı zamanda basına yönelik sindirme ve yıldırma politikaları da devam ediyor. Son birkaç yıl içinde hükümet yetkililerinin basına yönelik olumsuz tutumlarının arttığını görüyoruz. Bazı medya kuruluşlarına uygulanan yasal ya da ekonomik baskılar da var."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!