Türkiye’nin suçu Suriye’ye komşu olmak mı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin suçu Suriye’ye komşu olmak mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 02:02

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le ortak basın toplantısında ‘Teröristlerin Türkiye sınırından rahatça geçtiği’ iddialarını soran bir gazeteciye, “Türkiye’nin suçu Suriye’ye komşu olmak mı?” diyerek şu yanıtı verdi: “Biz sınırlarımızı teröristlerin girip çıkması için değil, Esad rejiminden kaçan insanların kurtulması için açtık. Türkiye hiçbir terör örgütüne müsamaha göstermemiştir. Sadece Esad rejiminden kaçan insanlara kucak açmıştır.”

Haberin Devamı

PARİS’ten Almanya’ya geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye, İslam ve yabancı karşıtı PEGIDA hareketine karşı somut adımlar atılmasını isterken, Almanya yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a geçişini engellemek için ek tedbirler almasını gündeme getirdi. Ortak basın toplantısında bir Alman gazeteci Davutoğlu’na, “Türk hükümetinin IŞİD’e karşı daha fazla önlem alması gerektiğini düşünüyor musunuz?” diye sordu. Davutoğlu ise sert bir şekilde yanıt vererek, “Biz sınırlarımızı açık tuttuysak, teröristlerin geçişi için değil, babası, annesi öldürülen çocukların, kocası öldürülen masum kadınların ülkemize gelip güvenlik bulmaları için açık tuttuk. Birileri Türkiye’yi suçlarsa, yarın sınırları kapatırız ama öbür tarafta Suriye rejiminin bombaları altında katledilen her çocuğun vebali, o sınırları kapatmamızı isteyenlerin üzerinde olur. Uluslarararası toplum bu meseleyi çözmek zorunda” dedi.

Haberin Devamı

7 BİN KİŞİYİ ENGELLEDİK

Türkiye’nin suçu Suriye’ye komşu olmak mı

Davutoğlu, Paris’te süpermarkete terör saldırısı düzenleyen Amedy Coulibaly’nin hayat arkadaşı Hayat Boumeddiene’nin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: “Türkiye, her sene 35 milyon turistin geldiği bir ülke. İsimlerine bakarak kimseyi terörist ya da terörist değil gibi bir kategoriye tabi tutamayız. İstihbarat gelmesi lazım ki ‘Şu kişiler şüphelidir’ diye, Türkiye gerekli tedbirleri alabilsin. Ama bu kadın, Türkiye’ye Madrid’ten geliyor. Madrid’ten önce nerelere gitti bilemiyoruz. Şimdi bu konuda İspanya’yı suçlamak mümkün mü, Türkiye’yi suçlamak mümkün mü? Türkiye’nin tek suçu, Suriye’ye sınır olması mı? Biz her türlü istihbarat, işbirliğine hazırız. Gelen bilgiler çerçevesinde 7 bin kişinin sınırdan geçmesini engelledik. 1500, 2 bin kişiyi Avrupa ülkelerine geri gönderdik. Paris’teki dayanışma yürüyüşündeki gibi aynı duyarlılık İstanbul’daki terör saldırısında da Türkiye ile beraber gösterilmeliydi. Aynı duyarlılık Reyhanlı saldırısında da gösterilmeliydi.”

Haberin Devamı

BİLGİ PAYLAŞIMI OLMALI

Başbakan Merkel de bilgi paylaşımı olması gerektiğini vurguladı. Sınırları kontrol etmenin güçlüğüne dikkat çeken Merkel, “Türkiye ile çok iyi bir işbirliğimiz var. Bazı konularda görüş ayrılığı olabilir ama Türkiye ile güvenlik konusunda birlikte hareket ediyoruz. Özellikle terör konusunda omuz omuza duruyoruz” dedi.


Türkiye’nin suçu Suriye’ye komşu olmak mı


Başbakan Davutoğlu'nun Berlin ziyareti dolayısıyla Şansölyelik Binası önünde, resmi askeri tören düzenlendi.

AB İÇİN FİKRİM DEĞİŞMEDİ

Türkiye’nin AB üyeliğinin bir medeniyetler projesi olduğunu belirten Davutoğlu, ‘Türkiye AB üyesi olsaydı, terörün belki de bu noktaya gelmemiş olacağını’ söyledi. Bir Türk gazeteci Merkel’e Türkiye’nin AB üyeliği konusunda fikrinin değişip değişmediğini sordu. Merkel, “Hayır fikrim değişmedi. Ben müzakerelerin sürmesini destekliyorum. Hukuk devleti faslı açılacak ve bu fasıl müzakere edilecek” dedi. Merkel, Türkiye’nin AB üyeliği önünde Kıbrıs’ın büyük bir sorun olarak durduğunu belirtti.

Türkiye’nin suçu Suriye’ye komşu olmak mı
ALMANYA’DAN TÜRKİYE’YE ‘SURİYE’ ÇAĞRISI: DAHA FAZLA ADIM ATILMALI


Haberin Devamı

MERKEL: İSLAM PARÇAMIZ

Merkel, eski cumhurbaşkanı Christian Wulff’un ‘İslam Almanya’nın bir parçasıdır’ sözüne atıfta bulunarak, kendisinin de aynı görüşte olduğunu belirtti. Almanya’da Müslümanlar ve diğer dinlere mensup kişiler arasında barışçı bir birlikte yaşam istediklerini belirten Merkel, Almanya’daki üç milyonu aşkın Türk’ün Almanya ile Türkiye arasında canlı bir köprü oluşturduğunu belirtti. Merkel, Paris’teki saldırıyla ilgili, Müslümanların şiddeti kınamasının önemine dikkat çekti.



Haberin Devamı


İŞBİRLİĞİ KONSEYİ

Davutoğlu, daha sonra geçen ağustos ayında kundaklanan Mevlana Camisi’nin inşaatına giderek burada incelemelerde bulundu. Başbakan Davutoğlu, “İtalya, İspanya ve Rusya ile olduğu gibi Almanya ile de yüksek düzeyde işbirliği konseyi kurmaya karar verdik” dedi.

AVRUPA’DAKİ TÜRKLERE ÇOCUK PARASI VAADİ

BAŞBAKAN Davutoğlu, dün kaldığı Ritz Carlton Otel’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda buluştu. Avrupa’da yaşayan vatandaşlara Türkiye’deki gibi çocuk parası vaat eden Davutoğlu, seçimlerde yurtdışında oy kullanmada kolaylık sağlanması için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile görüşmeler yapıldığını söyledi. Davutoğlu’nun vaatleri şöyle:

Haberin Devamı

Seçimlerde oy kullanmak çok daha kolaylaştırılacak. ? Bir sonraki seçimlerde Avrupa’nın ayrı bir seçim bölgesi olması için çalışmalar yapılacak. ? İnsan hakları ihlallerini vatandaşların bildirmesi için Hot Line (Telefon hattı) kurulacak. Vatandaşlar yaşadıkları insan hakları ihlallerini telefonla doğrudan iletebilecek. ? Vatandaşlara, burada açtıkları davalarda maddi durumları yeterli değilse mahkeme ve avukat masrafları konusunda maddi destek sunulacak. ? Konsolosluklarda adalet ve aile müşavirlikleri açılacak. Bu müşavirlikler vatandaşlara aile sorunlarıyla ilgili destek sunacak. ? Eğitim ataşelikleri güçlendirilecek. Böylece Avrupa’da yaşayan vatandaşların çocuklarının daha iyi eğitim alması teşvik edilecek. ? Almanya ile Türkiye arasında gençlik köprüsü kurulacak. Alman ve Türk gençlerinin Türkiye’ye giderek yakından tanımaları sağlanacak.

Türkiye’de başlattığımız gibi Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarına da bir kereye mahsus çocuk parası verilecek. Birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödenecek. Eğer ebeveyn çocuk için açtığı banka hesabında 100 bin TL para biriktirirse devlet yüzde 15 yardım yapacak. ? Türkiye’de dini mezheplere eşit davranacağız. Süryanilere kilise inşaatı için izin verdik. Caferiler, Aleviler ve diğer dini mezhepler de eşit muamele görecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!