Türkiye kısmen özgür bir ülke

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kısmen özgür bir ülke
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2005 00:00

Dünya Özgürlük araştırması sonuçlarını yayınlayan Amerikan Freedom House Enstitüsü, Türkiye’nin ‘kısmen özgür’ bir ülke olduğunu belirtti. Enstitü, Türkiye’ye siyasi haklar ve sivil özgürlükler konusunda 7 üzerinden 3 verdi.

Ülkelerin ‘Özgür, Kısmen Özgür, Özgür Değil’ olarak sınıflandırıldığı listede Türkiye ikinci grupta yer aldı. Türkiye’nin geniş ve jeopolitik anlamda son derece önemli bir ülke olduğu kaydedilen raporda, Türkiye’de son 5 yılda sivil özgürlükler ve siyasi haklar alanında büyük kazanımlar elde edildiği belirtildi. Gelişmelerin Türkiye’nin AB yolculuğunda öneminin altı çizildi.

2,5 MİLYAR İNSAN ÖZGÜR DEĞİL

Araştırmaya göre, dünyada 2 milyar 330 milyon insan özgür olmayan, 1 milyar 150 milyon ise kısmen özgür ülkelerde yaşıyor. Yaklaşık 6 milyarlık dünya nüfusunun 2 milyar 960 milyonu özgür ülkelerde hayatlarını sürdürüyor. Enstitü, 89 özgür, 58 kısmen özgür ve 45 özgür olmayan ülkede yaşandığını belirtti. Rapora göre Müslüman ülkelerdeki durum ise şöyle: 23 Müslüman ülke özgür değil, 20 ülke kısmen, 3 ülke ise tamamen özgür.

KKTC ÖZGÜR

Dünyanın sorunlu bölgelerindeki özgürlüğün de değerlendirildiği listede KKTC özgür ülkeler arasında yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!