Türkiye iyi beslenenler liginde

Güncelleme Tarihi:

Türkiye iyi beslenenler liginde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayınladığı dünya yemek haritasına göre, dünyada kişi başına düşen gıda değerinin en yüksek olduğu ülke Danimarka. Kalori açısından kişi başına düşen gıda miktarının en az olduğu ülke ise Somali. Türkiye ise Danimarka'yı takip eden iyi beslenen ülkeler arasında bulunuyor.

Türkiye, günde kişi başına düşen ortalama 3.560 kaloriyle dünya sıralamasında en üstlerde yer alıyor.

Toplam 177 ülkenin 1994-1996 yılları arasındaki gıda tüketimini, gündelik kalori alımını dikkate alarak inceleyen FAO'nun raporuna göre Danimarka'da kişi başına 3.780 kalori düşerken, bu miktar Somali'de ancak 1.580 kaloriye ulaşıyor. Danimarka'nın ardından en iyi beslenen ülkeler sıralamasında Portekiz, İrlanda, Türkiye, ABD ve Yunanistan geliyor. Dünyanın en aç ülkeleri arasında ise Eritre, Afganistan, Burundi ve Mozambik yer alıyor.

Rapora göre gelişmekte olan ülkelerdeki 800 milyondan fazla insan kronik olarak yetersiz besleniyor. Dünya genelinde 2 milyar insanda ise A vitamini, iyot ve demir eksikliğine rastlanıyor. Ayrıca yoksul ülkelerde yağ ve protein eksikliği de çekiliyor.

Refah düzeyinin yüksek olduğu ülkelerde günde ortalama 3.340 kalori; gelişmekte olan ülkelerde ise günde ortalama 2.060 kalori alınıyor. Günlük kalori ortalaması 2.100'ün altına düştüğü zaman yetersiz beslenme riski ortaya çıkıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!