‘Türkiye ile güçlü ilişkimizden gurur duyuyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye ile güçlü ilişkimizden gurur duyuyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 23:25

Katar Emiri Şeyh Tamim es Sani’nin kuzeni, Prens Şeyh Suhaim bin Khalid es Sani, Doha’daki meclisinde Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu. Kraliyet ailesi mensubu ve Katar’ın en güçlü işadamlarından Prens es Sani, Katar-Türkiye ilişkilerinden gurur duyduklarını belirterek, Türkiye’de yeni yatırımlar yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Katarlı Prens Şeyh Suhaim es Sani’nin Doha’daki meclisine, yani misafirlerini ağırladığı binaya girdiğimizde, devasa büyüklükte ve son derece şatafatlı bir salonda buluyoruz kendimizi. Altın varaklı koltuklar, Avrupa’dan özel getirtilen avizeler ve prens gelmeden önce ortalığa çeki-düzen vermek üzere etrafta koşuşturan çalışanlar... Daha sonra yanında ‘kurmaylarıyla’ Prens geliyor. Herkesin oturacağı yer belli, prens ortaya, bizler sağına ve soluna oturuyoruz. Mülakata başlar başlamaz “Türkiye ile Katar arasındaki bu güçlü ilişkiden dolayı çok gurur duyuyoruz ve bunun uzun soluklu bir ilişki olacağını umuyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Aslında Türkiye’yle ambargodan önce de ilişkilerimiz mükemmeldi. Tabi Türk halkıyla da. Son altı yıldır hem Türkiye’deki Katar yatırımında hem de Katar’daki Türkiye yatırımında büyük gelişme oldu.”

Haberin Devamı

‘ÇOK ŞAŞIRDIK VE ÜZÜLDÜK’

Şeyh Suhaim, Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinin Katar’a ambargo uygulamasının kendilerini çok şaşırttığını ve Katarlıları  üzdüğünü söylüyor. “Biz 50 yıldan uzun bir süredir tek bir ülke gibiydik ama şimdi ambargo uyguluyorlar, bu bizim açımızdan çok büyük bir hayal kırıklığı” diye devam ediyor.

Türkiye’yle Katar arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için şu anda çok büyük bir potansiyel olduğunu söyleyen Şeyh Suhaim, “Özellikle de Türkiye’den Katar’a gıda, tıbbi malzeme ve inşaat malzemesi ithalatı yapılabilir. Biz her zaman Türkiye’de yeni yatırımlar arıyoruz. Şimdi bir Türk şirketin ortaklığıyla Katar’da 1.4 milyar Riyal (Yaklaşık 1.4 TL) değerinde bir tavuk çiftliği kuracağız” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DEN 400 TON GIDA GETİRDİK’

Marakez Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Suhaim’le olan görüşmemizde ona eşlik eden Marakez’in CEO’su Feroz Moideen, Katar’ın karayla tek bağlantısı olan Suudi Arabistan sınırı kapandıktan sonra taze gıdada bir krizinin ortaya çıkmaması için 48 saat içinde Türkiye’den süt, yoğurt, yumurta ve tavuk getirdiklerini söyledi. Moideen, “İlk başta 60 tanker gıda geldi. Son 4-5 günde Türkiye’den uçakla 400 ton gıda ithal ettik. Şimdi Türkiye’den bir gıda şirketi satın alıyoruz” diyor. Moideen, bundan sonra Türkiye’nin inşaat malzemeleri alımında da ilk ülke olacağını söylüyor. O sırada Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammed El Ali söze giriyor: “Eğer biz Körfez ülkeleriyle böyle bir problem yaşamış olmasaydık, bugün gerçek kardeşlerimizin kim olduğunu bilmiyor olacaktı” diyor. Şirketin yatırımlarından sorumlu kişiyse bir Türk, Katar’daki Commercial Bank’ın Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Atilla Kuruçayırlı, “Türk şirketlerinin burayı kısa vadeli değil uzun vadeli düşünmeleri gerekiyor, Katar uzun vadeli bir pazar” diyor.

Haberin Devamı

PROJELERİNİN DEĞERİ 9.5 MİLYAR DOLAR

Prens Suhaim es Sani’nin babası, yani Katar emirinin amcası Şeyh Khalid, QNB ve Commercial Bank başta olmak üzere, Katar’daki tüm bankaların en büyük şahsi hissedarlarından. Katar’ın en büyük süpermarketlerinden Giant’ın, Hyatt Plaza alışveriş merkezinin, Doha’daki Hilton Oteli’nin sahibi, Doha Festival AVM’nin ortağı, Volkswagen ve Audi’nin de Katar distribütörü. Katar’ın en büyük özel yatırımcısı olan Şeyh Khalid’in sürmekte olan projelerinin değeri 9.5 milyar dolar (yaklaşık 35 milyar TL) değerinde.

BAKMADAN GEÇME!