‘Türkiye ile dostça konuşmalıyız’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye ile dostça konuşmalıyız’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2017 22:06

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, kritik Türkiye ziyareti öncesi İncirlik krizi, PKK ve mülteci göçüyle ilgili mesajlar verdi. Ankara’dan Alman vekillerin İncirlik Üssü’nü ziyaret hakkı için güvence vermesini isteyen Gabriel, PKK konusunda Türkiye’nin Almanya’dan haklı beklentileri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı


ALMANYA Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik krizini çözüme kavuşturmak için son bir kez daha görüşmek üzere bugün Türkiye’ye geliyor. Mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek olan Gabriel, ziyaret öncesi Alman “Bild am Sonntag” gazetesine demeç verdi. Türkiye’den, Alman vekillerin İncirlik Üssü’nde konuşlu Alman askerlerini her zaman ziyaret etmelerine izin vermesini isteyen Gabriel şöyle dedi: “Alman ordusu bir parlamento ordusudur. Bu açıdan Alman vekiller askerlerini gönderdikleri ülkede ziyaret etmek zorundalar. Hem de öyle bir kez değil, her zaman bunu yapabilmelidirler. Anayasamız böyle öngörüyor. Türkiye, ziyaret hakkını hiç şüpheye yer vermeden güvence etmek zorunda. Türkiye’nin bu imkanı Konya’daki NATO Üssü konusunda Alman vekiller için sağlaması şüphesiz çok sevindirici. Eğer Türkiye bunu İncirlik’te iç politik nedenlerle yapamıyorsa veya istemiyorsa, o zaman hiç kavga etmeden ve gayet dostça askerlerin konuşlandırılmasını sona erdirmek için bir anlaşmaya varmalıyız.

Haberin Devamı

‘ÜRDÜN EN İYİ ALTERNATİF’

İncirlik’ten çekilmeleri durumunda Ürdün’ün en iyi alternatif olduğunu savunan Dışişleri Bakanı Gabriel, “Askerleri buraya konuşlandırmak konusunda hiçbir endişem yok” dedi. İncirlik krizinin Türkiye’yle ilişkilerde tek sorun olmadığına işaret eden Gabriel sözlerini şöyle sürdürdü: “Alman askerlerin İncirlik’te kalıp kalmasından tamamen bağımsız olarak, Türkiye’yle yeni irtibat noktaları aramak zorundayız. Megafon politikası artık son bulmalı. Askerlerin İncirlik’ten çekilmesinin mülteci anlaşması üzerinde de etkileri olmaz.”

Bakan Gabriel, Türkiye’yle yeni irtibat noktaları nedir sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Türkler bizden PKK’nın üzerine daha sert gitmemizi bekliyor. PKK bizde de yasaklı bir örgüt. Çünkü silah ve uyuşturucu ticaretine bulaşmış ve haraç topluyor. PKK’nın finans kaynaklarını kurutmak ve ona Alman toprakları üzerinde hareket alanı bırakmamak bizim de çıkarlarımız doğrultusunda. Bu konu, Türklerin haklı olarak gündeme getirdiği bir nokta.” Gabriel, Türkiye’de tutuklu gazeteci Deniz Yücel konusunu da ziyaretinde gündeme getireceğini söyledi. Almanya’nın Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ise Alman ordusunun vakitsiz bir biçimde İncirlik’ten çekilmesine karşı uyardı. Herrmann Türkiye’yle ilişkilerin önemini vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!