Türkiye füze tehdidi altında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye füze tehdidi altında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gizli bir NATO belgesine göre Türkiye'nin Irak'ın yanı sıra İran, Suriye ve Libya'dan gelecek füze tehditlerine karşı dikkatli olması gerekiyor.

ABD'nin Irak'tan gelecek olası bir saldırıya karşı İncirlik Üssü'ne Patriot füze bataryaları göndermesi üzerine gözler Türkiye'ye çevrilirken, gizli bir NATO belgesinde ‘‘Türkiye'nin diktatörlerin füze geliştirme çalışmalarına karşı dikkatli olması gerektiği’’ bildirildi.

NATO'nun MC-161 numaralı gizli dış tehdit değerlendirme belgesine göre komşu ülkelerdeki füze potansiyeli Türkiye'nin üç büyük şehri dahil dev bir tehdit şemsiyesini kapsıyor.

Tehdidin artması nedeniyle Ankara'da gerek sivil gerek askeri merkezlerde füze tehdit analizi ve savunma blokları oluşturulabilmesi amacıyla çalışmalar başlatıldı.

İstihbarat raporları ışığında ülkelerin son durumu şöyle:

İRAN:

İran son olarak NO-DONG tipi Çin patentli ve 1500 km menzilli bir füze geliştirdi. Bu füze Ankara dahil birçok bölgeyi tehdit ediyor. 300'e yakın ayrı versiyonda Scud-C ve B füzesi bulunduran İran, ayrıca geçen yıl denemesini yaptığı 1250 km menzilli Şahab-3 füzesine de sahip. ABD'nin ambargosuna rağmen İran'ın bazı Batı Avrupa ve Sovyet cumhuriyetleri, Kuzey Kore ve Çin ile nükleer işbirliği yaptığı belirtildi.

SURİYE:

Öcalan krizi yüzünden savaşın eşiğine gelinen bu ülkenin elinde toplam 500 adet 300 km menzilli Scud B ve 500 km menzilli Scud-C bulunuyor. Şam Yönetimi uzmanlarını bazı eski Sovyet cumhuriyetleri ve Kuzey Kore'ye göndererek burada füzelere kimyasal başlıkların takılması ve biyolojik silahların üretimi konularında eğitim aldırıyor.

IRAK:

Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin yaptığı sıkı denetimlere rağmen Saddam Yönetimi'nin elinde halen füzeler var. Daha önce El Hüseyin, El-Abbas ve Scud C ve B modellerine sahip olan Irak'ın son yıllarda özellikle kimyasal ve biyolojik başlıklı silahların geliştirilmesine ağırlık verdiği belirtiliyor.

LİBYA:

Rapora göre, Libya Kuzey Kore lisanslı 1000 km menzilli füzeler üzerinde çalışıyor ve bu menzili daha da artırmak için çaba sarfediyor. Libya ve diğer ülkelerin Sovyetlerin dağılmasından sonra ortaya çıkan silah tacirlerinden son derece sakıncalı silah teknolojileri elde ettiği belirtiliyor. Bu arada, Ermenistan'ın da son dönemlerde füze teknolojilerine merak sardığı ve bu yönde girişimlerde buluduğu da belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!