'Türkiye bu haliyle AB’ye uymuyor'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bu haliyle AB’ye uymuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 01:17

Almanya Başbakanı Angela Merkel hükümetinin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz bu ay sonu Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile birlikte Türkiye’ye geliyor.

Haberin Devamı

Alman “WELT AM SONNTAG” gazetesine konuşan Aydan Özoğuz, Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili şöyle dedi: “Dostça söylemek gerekirse, bizim için tasavvur edilemez bir durum. Güncel gelişmeler çok üzücü, kaldı ki ilk başbakanlık dönemlerinde Türkiye’yi ileri götüren Erdoğan’ın kendisiydi. Ama baskı karşısında aldığı son tutumunun Türkiye’ye hiçbir faydası yok. Ülkeyi yine bir parça Avrupa’dan uzaklaştırdı.” Bakan Aydan Özoğuz, Türkiye’nin 800 bin Suriyeli mülteci almasını övdü ve bu kampları ziyaret edeceğini söyledi.

AB’YE UYMUYOR
Aydan Özoğuz, Türkiye buna rağmen AB’ye ait mi sorusuna şu yanıtı verdi: “Uzun vadede evet. Ama şimdiki durumuyla Türkiye AB’ye uymuyor. Erdoğan’ın hangi yöne gittiğini kestirmek zor. Farklı bir tavır sergileyen Cumhurbaşkanı Gül ümit verici.”

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın Almanya’daki Türk toplumu içinde etkisinin çok büyük olmadığını söyleyen Aydan Özoğuz, 2008’de Köln’de Türkleri asimilasyona karşı uyaran konuşmasında Alman hükümetinin göçmenlerle ilgili açığını kullandığını vurguladı.

Aydan Özoğuz, “Tamamen bir propagandaydı. Angela Merkel’in bu konuya el atıp göçmenlere çok açık bir dille sizin başbakanınız benim demesi, beni çok sevindirdi. Biz Türk kökenlilere de açıkça şunu söylemeliyiz. Sayın Erdoğan öyle büyük sözler edebilir. Ama sizin eviniz burası. Yaşam alanınız burada ve gelecekte nasıl bir arada daha iyi yaşamak istiyoruz burada birlikte şekillendireceğiz. Biz bu sürece çok yatırım yapıyoruz, çok para harcıyoruz. Nereden geldiğin önemli değil, sen bu ülkenin doğal bir parçasısın demeliyiz. Bu sinyali daha güçlü göndermeye devam etmeliyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!