‘Türkiye, artık güvenilir değil’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye, artık güvenilir değil’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2016 21:27

AMERİKAN Wall Street Journal gazetesinde önceki gün, ABD Dış İlişkiler Konseyi Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları’nda kıdemli uzman Steven A. Cook ve İsrail Politika Formu’nda siyaset direktörlüğü yapan Michael J. Koplow imzası taşıyan “Türkiye, ABD için artık güvenilir bir müttefik değil” başlıklı yazı çıktı.

Haberin Devamı

Yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus Devlet Başkanı Putin’in görüşmesinin ve ikili ilişkileri geliştirme taahhütlerinin, darbe girişiminin ardından Türk-ABD ilişkilerinin bozulmasının son işareti olduğu belirtilerek “ABD ve Türkiye geçmişte de Türkiye’nin 1974’teki Kıbrıs çıkarması ve ABD’nin 2003’teki Irak çıkarması gibi, zor günler yaşadı. Ancak Amerikalı ve Türk liderler ilişkileri düzeltmeyi başardı. Ama bu kez farklı olacak. Bugünlerde, ABD ve Türkiye, çok az konuda hemfikir...” denildi.

‘YENİ MÜTTEFİKLER ARAMALI’

Darbe girişiminin Türkiye’de Washington’a emsali görülmemiş bir kızgınlığa yol açtığının belirtildiği yazıda şu ifadeler yer aldı: Tüm bunlara karşı ABD ürkek yanıtlar verdi. Türklerin ABD’nin Ortadoğu ve Orta Asya’daki faaliyetleri açısından Ankara’yı vazgeçilmez görerek takındığı tutum gözden geçirilebilir... İncirlik Üssü önemli. IŞİD’in bombalanması ve Suriyeli muhaliflere silah gönderilmesi Amerika’nın önceliği. Ancak her iki misyon da başka bir yerden sürdürülebilir... Türkiye ile ABD’nin artık ortak değer ve çıkarları paylaşmadığı görüldü. Sayın Erdoğan’ın fikrini değiştireceğini umarak Türkiye’nin aşırılıklarına göz yummak yerine, daha güvenilir müttefikler aramanın vakti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!