Türk koleksiyoncunun tablosu Christie's müzayedesine damgasını vurdu

Güncelleme Tarihi:

Türk koleksiyoncunun tablosu Christies müzayedesine damgasını vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2015 19:51

Christie's müzayede evinin New York'taki sonbahar sezonu satışlarının 2. gününde, Türk koleksiyoncu Kemal Has Cıngıllıoğlu'na ait Andy Warhol'un "Dört Marilyn" adlı eseri müzayede evinin garanti ettiği fiyatın da altında 36 milyon dolara Asyalı bir koleksiyoncunun oldu.

Haberin Devamı

Christie's Müzayede Evi'nin New York'ta düzenlediği sonbahar sezonunun 2. büyük müzayedesinde, "Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat" eserleri açık artırmaya çıkarıldı.


Pazartesi günü 491,4 milyon dolarlık satış gerçekleştiren Christie's bir gün sonraki akşam satışında toplam 331,8 milyon dolarlık satışa imza atarken, 2 günde toplam 852,9 milyon dolara ulaştı. Böylelikle Christie's, müzayedeler öncesinde açıkladığı "bir haftada 1 milyar dolarlık satış" hedefine yaklaşmış oldu.

New York'taki müzayede gecesinde, 66 lotun 13'ü alıcısız kaldı.

Christie's Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat Dünya Başkanı Brett Gorvy, açık artırmanın ardından yaptığı açıklamada "alıcılar için harika bir gece oldu" ifadesini kullanırken, genel olarak Warhol için iyi bir gece olmadığını kaydetti.

Müzayedede, Fransız-Amerikan sanatçı Louise Bourgeois'un dev bronz örümcek heykeli 28 milyon dolara alıcı bulurken bir kadın heykeltıraşın bugüne kadar satılan en pahalı eseri rekorunu kırmış oldu.

Haberin Devamı

Türk koleksiyoncunun tablosu Christies müzayedesine damgasını vurdu



Gecede Kahn kolesiyonuna ait 9 lotluk eser 47 milyon dolara satılan gecede tüm 7 heykel de satılırken, tahminin üzerinde bir fiyata alıcı buldu.

Christie's müzayedelerinde İtalyan ağırlığı

Christie's'in New York'taki sezonun ilk günkü satışında, İtalyan sanatçı Amedeo Modigliani'nin tüm zamanların en pahalı 2. eserini 170,4 milyon dolara satmasının ardından 2. günkü satışta da bir başka İtalyan sanatçı Lucio Fontana müzayede öne çıkan sanatçı oldu.

İtalyan kavramsal sanatçı Fontana "Concetto Spaziale, La Fine di Dio" adlı eseriyle müzayede gecesinin başarılı satışlarından birine imza attı. İtalyan sanatçının yumurta şeklindeki ve bir insan boyundaki sarı delinmiş tuval üzerindeki eseri 29,2 milyon dolara alıcı buldu.

Türk koleksiyoncudaki "Dört Marilyn" tablosu

Türk koleksiyoncu Cıngıllıoğlu'na ait 1962 Andy Warhol imzalı Hollywood yıldızı Marilyn Monroe'yu konu alan serigrafi baskı "Dört Marilyn" tablosu, New York'taki müzayede gecesinin en dikkat çeken satışlar arasında yer aldı.

Eser 40-60 milyon dolar tahmini değerinin de altında 36 milyon dolara telefonla bağlanan Asyalı bir satıcının oldu.

Cıngıllıoğlu'nun "Dört Marilyn"i, 2 yıl önce Rus işadamı Mikhail Fridman'dan 44 milyon dolara satın aldığı belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!