Türk doktorun başarısı

Güncelleme Tarihi:

Türk doktorun başarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

New York'taki Cornell Üniversitesi'nde görevli Türk Dr. Kutluk Oktay tıpta müthiş bir devrime imza attı. Kanser tedavisi sırasında rahmi ve yumurtalıkları alınan bir kadın, Dr.Oktay'ın geliştirdiği ‘yumurta dokusu aşılama’ yöntemi sayesinde istediği an anne olabilecek. Menopozu geciktirip ileri yaşta anne olmak isteyen kadınlar da aynı yönteme başvurabilecek.

Ünlü Türk doktorun geliştirdiği yeni doğurganlık yöntemi, California'da yapılan bir tıp kongresi sırasında dünyaya duyuruldu. Dr. Kutluk Oktay, İngiliz kısırlık tedavisi uzmanı Dr. Roger Gosden ile birlikte geliştirdiği yöntemin ilk deneme sonuçlarını açıkladı. Dr.Oktay'ın verdiği bilgiye iki Amerikalı kadın üzerinde yapılan deneme başarıyla sonuçlandı.

KOLU ŞİŞİYOR

Deneylde rahim ağzı kanseri olan kadından alınan yumurtalık dokusu kola nakledildi. Ardından kadının rahmi alındı ve ışın tedavisiyle iyileşme sağlandı. Şimdi kadın kolundaki dokuda oluşan yumurtalar sayesinde düzenli olarak adet görüyor. İstediği zaman da anne olabilecek. Yalnız yumurta döllendirildikten sonra bir taşıyıcı anne gerekiyor.

Rahmi alındığı halde, Dr. Oktay'ın mucize yöntemi sayesinde anne olma umudunu yitirmeyen 35 yaşındaki kadın hasta, bir yıl önce başlayan deneyi California'daki kongrede anlattı. Adı açıklanmayan genç kadın kolunda yumurta üretimini sağlayan bölgeyi tıp otoritelerine gösterdi ve şöyle konuştu: ‘Ayın belli günlerinde kolum biraz daha fazla şişiyor ama, bunun hiçbir rahatsızlık verdiğini söyleyemem.

MENOPOZ DA TARİHE KARIŞIYOR

Teknik, yumurtalıkların kadının vücudundan alınmasıyla başlıyor. Alınan yumurtalıklar, hastanın ihtiyacına göre ya hemen koluna naklediliyor, ya da ilerde bu işlem yapılmak üzere donduruluyor.

Tekniğin ileri yaşta anne olmayı planlayan kadınlarca da kullanılabileceğini belirten Dr. Kutluk Oktay, 25 yaşında bir kadının yumurtalığından alınacak bir hücrenin dondurularak saklanabileceğini ve 20-25 yıl sonra kullanılabileceğini söyledi. Teoride bu yöntemin de işleyeceğini düşündüklerini belirten Dr. Oktay, bunun anlamının da kadınlarda belli bir yaştan sonra duran yumurta üretiminin yani menopozun etkilerinin tarihe karışacağını müjdeledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!