Türk çeşmesine saldırdılar

Güncelleme Tarihi:

Türk çeşmesine saldırdılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2007 12:48

Bulgaristan'da ırkçı ve aşırı milliyetçi militanlar, Burgaz bölgesindeki Dikenlik (Trınak) köyünde anıt olarak yaptırılan bir Türk çeşmesine kazmalarla saldırdı. Bununla da yetinmeyip, saldırı görüntülerini "You Tube" da yayına verdi.

İşte ırkçı saldırının görüntüleri/Video

Video görüntülerinde, tanınmamak için yüzlerini kar maskesi ve atkıyla kapatan iki saldırgan, Komünizm döneminde Türklere karşı girişilen asimilasyon kampanyası sırasında (1984-1986) "terör suçlamasıyla" idam edilen 3 Türk'ün anısına yaptırılan anıt çeşmeyi kazmalarla yıkmaya çalışıyor. Çeşmeyi yıkamayacaklarını anlayan saldırganlar, anıtın üzerine siyah sprey boyayla "Katiller" ve "DPS (Hak ve Özgürlükler Hareketi) Dışarı" yazarak olay yerinden kaçıyor.
Anıt çeşmeye yapılan saldırının görüntülerinin "BulgAryans" adlı bir kullanıcı tarafından You Tube'ya yüklendiği öğrenildi.

Dikenlik köyündeki anıt çeşme, Türklere karşı girişilen asimilasyon kampanyası sırasında idam edilen Abdullah Çakır, Saffet Recep ve Emin Mehmedali adlı Türklerin anısına, Bulgaristan'da rejim değişikliğinden sonra yaptırılmıştı.
Anıt çeşme, aşırı milliyetçilerin "Teröristler için anıt yapamazsınız" tepkileri üzerine 1998 yılında savcılık kararıyla yıkılmış ancak üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (DPS-HÖH) girişimiyle bir yıl sonra yeniden onarılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!