Türbeyi bile kaldırmamızı istiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Türbeyi bile kaldırmamızı istiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ile Suriye arasında gerginleşen ilişkilerde yeni bir kriz daha eklendi.

Daha önce ülkenin kuzeyinde bulunan ve anlaşmalarla Türk toprağı sayılan Ceber Kalesi'ni boşalttıran ve burada nöbet tutan 11 Türk askerini başka yere alan Suriye yönetimi, şimdi de Halep'in 120 kilometre yakınında yeni tahsis edilen türbenin de Türkiye tarafından boşaltılmasını istiyor.

Konu ile ilgili olarak iki ülke yetkililerinin arasındaki görüşmelerin bir süredir devam ettiği, Suriye'nin uzlaşmaz bir tutum izlediği öğrenildi. Dışişlerinden bir yetkili, ‘Suriye’nin bu tavrının ardında kötü niyet olduğu belli. Bizim tarihimize yönelik sistematik bir kampanya' dedi.

Türklerin Anadolu'ya geçişlerinde başrol oynayan Süleyman Şah'ın mezarının bulunduğu Ceber Kalesi, yapılan uluslarası anlaşmalar paralelinde Türk toprağı sayılıyordu. Türkiye ayrıca burada biri astsubay olmak üzere 11 asker bulundurma hakkına sahipti.

Ancak daha sonra Suriye yönetimi Türkiye için tarihi öneme sahip Ceber Kalesinin bulunduğu yere baraj yapacağı bahanesi ile buranın boşaltılmasını istedi. Şam yönetimi baraj yapıldıktan sonra ortada kalan Ceber Kalesini turistik tesise dönüştürdü.

Şu an da Ceber Kalesinden çıktıktan sonra Türkiye'ye verilen ve 11 Türk askerinin görev yaptığı yer ise yine Fırat Nehrinin yanıbaşında. Süleyman Şah'ın mezarının taşındığı bu türbe yine Suriye yönetiminin hedefi haline geldi. Suriye, şimdi buranın da Tişrin Barajı'nın yapılacağı alanın içine gireceği gerekçesi ile boşaltılmasını istiyor.

Hürriyet'e konu ile ilgili açık lama yapan bir yetkili, Türkiye'nin bu konuda artık sabrının tükendiğini belirtti.

İran ve Irak’tan Türkiye-İsrail işbirliğine tepki

İran Dışişleri Bakanı Kemal Kharazi ve Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Said El-Sahhaf, New York'ta gerçekleşen buluşmalarında Türkiye ile İsrail arasında giderek büyüyen işbirliği konusundaki endişelerini dile getirdiler.

İran Haber Ajansı'na göre BM Genel Kurulu'nun açılışıyla ilgili törenlere katılmak üzere bulunan İran Dışişleri Bakanı Kemal Kharazi, Iraklı meslektaşıyla bir araya geldi. Türkiye'ye herhangi bir atıfta bulunmayan ajansa göre iki devlet adamı, ‘İsrail’in bölgedeki askeri ve istihbarat işbirliğiyle ilgili endişelerini' ifade ettiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!