Tunus’ta tartışmalı anayasa referandumu

Güncelleme Tarihi:

Tunus’ta tartışmalı anayasa referandumu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 07:00

Arap Baharı’nın doğum yeri Tunus’ta halk, tek adam rejimine yol açacağı gerekçesiyle eleştirilen anayasa değişikliği için sandık başına gitti. Değişikliğin geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta 30 Haziran’da kamuoyuna duyurulan 142 maddelik anayasa taslağının oylanması için dün sandıklar kuruldu. Cumhurbaşkanı Kays Said’in parlamento ve hükümeti görevden uzaklaştırmasının birinci yıl dönümüne rastlayan referandum, Said iktidarı için en ciddi sınama niteliğinde. Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021’de meclisi kapatmış, 22 Eylül 2021’de ise yetkilerini genişleterek yürütmeyi tamamen kendi eline almıştı. Meclis, referandumdan sonra da 17 Aralık’a kadar kapalı kalacak.

TEK ADAM ELEŞTİRİSİ

Geçmesine kesin gözüyle bakılan yeni anayasa, 2011’deki Arap Baharı protestolarının ardından üç yıl süren siyasi kargaşa döneminde tartışılan ve Ocak 2014’te 200’den fazla milletvekilinin onayıyla kabul edilen metnin yerini alacak. Yeni anayasa Said’e neredeyse kontrolsüz yetkiler verdiği ve diktatörlüğe geri dönme riski içerdiği için eleştiriliyor. Değişiklik ile cumhurbaşkanı; ordunun başına geçecek, meclis onayı olmadan bir hükümet atayabilecek. Cumhurbaşkanını görevden almak ise neredeyse imkânsızlaşacak.

Haberin Devamı

KATILIM ÇOK DÜŞÜK

Yaklaşık 9.3 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, referandumun geçerli sayılabilmesi için bir katılım oranı sınırlaması yok. Dün akşam saatlerinde katılım sadece yüzde 13.6 civarındaydı. Destekçileri, politik tartışmaların 2011’den beri ekonominin iyileşme göstermediği ülkeyi yıprattığını savunuyor. Oy kullanma süreci dün akşam sona ererken, sonuçların ilanının çarşamba gününü bulması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!