Son dakika haberi: Tüm dünyada infiale yol açmıştı! George Floyd cinayeti davasında karar açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi: Tüm dünyada infiale yol açmıştı George Floyd cinayeti davasında karar açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2021 22:41

Dünyayı ayağa kaldıran George Floyd cinayetinde jüri üyeleri karara vardı. Jüri Chauvin'i cinayet suçundan mahkûm etti.

Haberin Devamı

Minneapolis Polis Departmanı'nın eski memurlarından 44 yaşındaki Derek Chauvin'in George Floyd'u boynuna diziyle basarak vahşice öldürdüğü cinayete ilişkin davada karar açıklandı.

Jüri üyelerinin karar üzerinde mutabakata vardığı belirtilirken, Chauvin hakkındaki 3 suçlamanın tamamından suçlu bulundu.

Karar sonrası Chauvin kelepçelenerek tutuklanırken, Floyd ailesinin avukatı kararı "tarihte bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

CNN'in haberine göre; jüri üyeleri dün karara ilişkin kendi aralarında dört saat görüşmüş, görüşmelerini bugün sabah sürdürmüştü. 

Son dakika haberi: Tüm dünyada infiale yol açmıştı George Floyd cinayeti davasında karar açıklandı
Eski polis memuru Derek Chauvin

Haberin Devamı

TEPKİLER OLUMLU

Chauvin’i kendisine yöneltilen tüm maddelerden suçlu bulunması, kararı bekleyen Floyd taraftarlarınca memnuniyetle karşılandı.

Davanın görüldüğü mahkeme önünde ve Floyd’un geçen yıl hayatını kaybettiği meydanda toplanan yüzlerce gösterici ellerinde Floyd pankartları ile “Adalet yerini buldu” şeklinde sloganlar attı. Bazı göstericilerin gözyaşlarını tutamadığı, birbirlerine sarılarak kararı kutladıkları görüldü.

Jürinin kararından sonra basın toplantısı düzenleyen Minnesota Başsavcısı Keith Ellison, adaletin yerini bulduğunu belirterek, davayı sabırla takip eden halka teşekkür etti.

Ellison, “Bugünkü kararı adaletin tam tecellisi olarak görmüyorum, çünkü gerçek adalet yeni bir yapılanma demektir. Ancak bu adalete giden ilk adım hesap verilebilirliktir.” diye konuştu.

Minnesota Valisi Tim Walz da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sistematik adalet çağrısı yaparak, “Mahkemede hesap verilebilirlik bu işin ilk adımı, daha çok işimiz var.” ifadelerini paylaştı.

Siyah aktivistler Jessi Jackson ve Al Sharpton’la birlikte karardan sonra kameraların karşısına geçen Floyd’un ailesinden kardeşi Philonise Floyd da kararın kendisini rahatlattığını belirterek, “Sonunda geceleri uyuyabileceğim. Bizim için çok uzun bir yol ve acılı bir adalet oldu.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Karar ülkenin başkenti Washington’da da memnuniyetle karşılandı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Chauvin’in suçlu bulunmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamal Harris’in Floyd’un ailesini telefonla arayarak, “Bu olayı hiçbir şey daha iyi yapamaz ama en azından şimdi biraz adalet var.” denildiği aktarıldı.

Kongre’nin Senato başkanı Demokrat Charles E. Schumer da, Chauvin hakkında verilen kararı, “Çoğumuzun neredeyse bir yıldır bildiği şeyin resmi bir ilanı." şeklinde değerlendirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi de Kongre’deki siyahi kongre üyeleri grubu ile yaptığı açıklamada, Floyd’un adının her zaman adaletle eş anlamlı olarak anılacağına işaret ederek, “Adalet için hayatını kurban eden Floyd’a teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Haberin Devamı

Derek Chauvin, 25 Mayıs 2020'de siyah ABD vatandaşı George Floyd'u boynuna dakikalarca diziyle baskı yaparak öldürmüştü. Dehşet dolu anları yansıtan görüntüler yayınlanınca başta ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ırkçılık karşıtı eylemler düzenlenmişti.

Chauvin ikinci ve üçüncü dereceden adam öldürme suçlarından yargılanıyordu. Eski polis memuru, mahkemede yaptığı savunmada suçsuz olduğunu savunmuştu.

Üçüncü dereceden cinayet tasarlamadan, planlamadan ölüme sebep olma suçunu içerirken, ikinci dereceden cinayet ise olay anında gösterilen tepki veya dikkatsizlik sonucu ölüme neden olma suçlarını kapsıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!