Trump'ın Güney Amerika'daki yeni hedefi: Başarısız bir ülke, alacağıma inanıyorum

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2026 12:53

ABD Başkanı Donald Trump, Küba hakkında yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Trump, Küba’nın ekonomik olarak zor durumda olduğunu savunarak, “Küba’yı alma onurunun bana ait olacağına inanıyorum” dedi. Öte yandan Trump, Venezuela'nın "ABD'nin 51. eyaleti" olabileceğini ima eden paylaşımda bulundu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen bir imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

Trump, ABD’nin Güney Amerika ülkesi Küba’ya ilişkin planları hakkındaki soruya dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Trump, "Küba başarısız bir ülke. Paraları yok, petrolleri yok, hiçbir şeyleri yok. Güzel toprakları, güzel manzaraları var. Güzel bir ada. Bence Küba sonu görüyor. Hayatım boyunca ABD ile Küba’yı duydum. 'Amerika ne zaman yapacak?' sorusunu duydum" ifadelerini kullandı.

Haberlerimizi Google’da Takip Edin
En güncel haberlere ve son dakika gelişmelerine Google üzerinden anında ulaşmak için bizi favorilerinize ekleyin.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin

Trump açıklamasına, "Küba’yı alma onurunun bana ait olacağına inanıyorum. Bu büyük bir onur olurdu" sözleriyle devam etti.

Trumpın Güney Amerikadaki yeni hedefi: Başarısız bir ülke, alacağıma inanıyorum

Haberin Devamı

NYT: TRUMP İÇİN 'SEMBOLİK ZAFER' FIRSATI

ABD ve Küba yetkilileri, komünist yönetim altındaki ve ekonomik krizle mücadele eden Karayip adasının geleceğini görüşürken, Washington’ın Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel’in görevden ayrılmasını istediği ileri sürüldü.

The New York Times'ın görüşmeler hakkında bilgi sahibi dört kaynağa dayandırdığı haberine göre ABD, Kübalı müzakerecilere Díaz-Canel’in görevden ayrılması gerektiğini iletti, ancak sonraki adımları Küba tarafına bıraktı.

HEDEF REJİM DEĞİL, LİDER

İddialara göre ABD'nin bu hamlesi, 65 yılı aşkın süredir ülkeyi yöneten komünist sistemi doğrudan hedef almadı. Trump yönetimi, rejim değişikliği yerine mevcut yönetimi uyumlu hale getirmeyi amaçladı.

Haberde ABD’nin, Fidel Castro’nun ailesine yönelik herhangi bir adım planlamadığı, ülkedeki asıl güç merkezlerinin yerinde kalmasının öngörüldüğü belirtildi.

Díaz-Canel’in görevden ayrılması Küba’da ekonomik reformların önünü açabileceğini düşünen ABD’li yetkililer, Díaz-Canel’i “sertlik yanlısı” olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Küba liderinin görevden ayrılmasının Trump için "sembolik bir siyasi zafer" anlamına gelebileceğini belirten kaynaklar, Trump'ın ABD karşıtı bir lideri daha devirdiği mesajını vermek istediğni söyledi.

Haberin Devamı

Trumpın Güney Amerikadaki yeni hedefi: Başarısız bir ülke, alacağıma inanıyorum

KÜBA’DAN İLK AÇIKLAMA

Miguel Díaz-Canel, düzenlediği basın toplantısında ABD ile görüşmeleri ilk kez doğruladı.

Küba’daki ekonomik kriz ve uzun süreli elektrik kesintilerinin sorumlusu olarak Washington yönetimini gösteren Díaz-Canel, şu ifadeleri kullandı:

“Devlet suçlu değil, devrim suçlu değil, ulusal elektrik sistemimiz suçlu değil. Suç, bize uygulanan enerji ablukasında.”

Díaz-Canel'in, ülkenin üç aydır petrol ithalatı yapamadığını söylemesinin ardından ülke genelinde elektrik şebekesi çöktü ve tüm Küba karanlığa gömüldü.

TRUMP'TAN VENEZUELA'NIN "ABD'NİN 51. EYALETİ" OLABİLECEĞİNİ İMA EDEN PAYLAŞIM

Haberin Devamı

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Venezuela'nın beyzbol yarı finalinde İtalya'yı 4-2 mağlup ettiğine işaret etti.

Trumpın Güney Amerikadaki yeni hedefi: Başarısız bir ülke, alacağıma inanıyorum

"Venezuela'da son zamanlarda iyi şeyler oluyor. Bu sihrin neyle ilgili olduğunu merak ediyorum. 51. eyalet olmak isteyen var mı?" ifadelerini kullanan Trump, Venezuela'nın "ABD'nin 51. eyaleti" olabileceğini ima etti.

Trumpın Güney Amerikadaki yeni hedefi: Başarısız bir ülke, alacağıma inanıyorum

Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, Kasım 2025’te, ABD'nin ülkesini "51’inci eyalet" yapmayı amaçladığını öne sürmüştü.

Trump daha önce de Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olması gerektiğini dile getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!