Trump Savunma Bakanı'nı açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Trump Savunma Bakanını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 08:07

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, Savunma Bakanlığı'na atayacağı kişiyi açıkladı. Kazandığı eyaletlere teşekkür ziyaretlerine başlayan Trump, Ohio'ya bağlı Cincinnati şehrinde destekçilerine seslenirken, emekli general James Mattis'i Savunma Bakanlığı'na getireceğini söyledi. Mattis'in, özellikle 2005 yılında Afganistan'la ilgili söylediği sözler büyük tepki çekmişti.

Haberin Devamı

Daha önce Trump tarafından “generallerin generali” olarak bahsedilen ‘Mad Dog’ (Çılgın Köpek) lakaplı Mattis, Obama’nın başta İran olmak üzere Ortadoğu politikalarını kıyasıya eleştiren emekli bir general. Trump’ın “en iyimiz” ifadesiyle tanımladığı 66 yaşındaki Mattis, İran’ın “Ortadoğu’daki istikrar ve barışa en kalıcı tehdit” olduğunu savunuyor.

Trump Savunma Bakanını açıkladı

VERDİĞİ EMİRLE 42 SİVİL ÖLMÜŞTÜ

Deniz piyadeleri arasında büyük saygı duyulan ve adeta bir efsane olan JMattis, Irak’ta Felluce’de yürütülen operasyonda askerleriyle birlikte girdiği bir binada saldırıya uğramıştı. Mattis, burada komutasındaki askerlerini kurtarmak için kendisini riske atmış ve bir şarapnelle yaralanmıştı. James Mattis, 2004 mayıs ayında yine Irak’ta bir savaşçının saklandığını düşündüğü bir evi vurma emri vermiş ancak saldırı sonrası bu evde bir düğün olduğu anlaşılmıştı. Mattis’in emrini verdiği saldırıda 42 sivil ölmüştü.

Haberin Devamı

MATTIS’TEN SEÇMELER

Emekli General Mattis’in isminin dikkat çekmesi cephe hattındaki performasının yanısıra yaptığı açıklamalarda kullandığı ultra şahin ifadelerden geliyor. Generalin tartışmalı açıklamalarından bazıları şunlar:

- Amerikalı general, 2003 yılında Irak’taki deniz piyadelerini pusulara karşı uyarırken “Kibar olun, profesyonel olun ama tanıştığınız herkesi öldürecek bir planınız olsun” demişti.

- Mattis, 2003’teki Irak işgali öncesi askerlerine yazdığı mektupta şu ifadeleri kullanmış: “Dünyanın en korkulan ve en güvenilen gücünün parçasısınız. Silahınızdan önce beyninizi kullanın”.

"ONLARI VURMAK ÇOK EĞLENCELİ"
- 2005 yılında ise katıldığı bir panelde Taliban hakkında şunları söylemişti: “Afganistan’a gidiyorsunuz ve 5 yıldır peçe takmadığı için kadınları döven adamlar var. Bu adamlarda hiç adamlık kalmadığını biliyorsunuz. Bu yüzden onları vurmak çok eğlenceli”.

- Mattis’in yaptığı ve 2013 yılında deniz piyadelerinin Twitter adresinden paylaşılan bir başka sözü ise şu: “Deniz piyadeleri yenilgi kelimesini nasıl heceleyeceğini bilmez”.

Haberin Devamı

Mattis, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı görevini ifa ettikten sonra 2013 yılında emekli oldu. Mattis’in Savunma Bakanı olmasının önünde anayasal bir engel bulunuyor. ABD’de emekli bir askerin bu göreve gelmesi için üniformasını en az 7 yıl önce çıkarması gerekiyor. Fakat Cumhuriyetçilerin elinde bulunan Kongre’nin bu maddeyi devre dışı bırakabileceği konuşuluyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!